Dick Advocaat, hier nog als assistent van toenmalig bondscoach Danny Blind, is binnenkort weer de baas bij Oranje. Pro Shots

Dick Advocaat zal niet voor 1 juni als bondscoach van het Nederlands elftal op de bank plaatsnemen. In gesprek met NOS-verslaggever Joep Schreuder laat hij weten dat het afronden van het contract nog wel enige tijd kan duren en dat hij nog zeker vijf weken in dienst zal zijn van Fenerbahçe. Advocaat bevestigt dat hij Ruud Gullit heeft benaderd voor de rol van assistent-trainer bij Oranje.

"Ja, ik heb Ruud Gullit gevraagd. Maar hij moet eerst zelf rondkomen met de KNVB en daarna kunnen we samen bij het Nederlands elftal aan de slag. Daar ben ik blij om", zegt Advocaat. Ook zelf moet de toekomstig bondscoach nog een paar details met de KNVB afronden. "Het is nog niet honderd procent."

Pas 1 juni in dienst bij KNVB

Zijn zaakwaarnemer Rob Jansen onderhandelt momenteel met de KNVB en Fenerbahçe over de contractuele afwikkeling van de hele zaak. Die besprekingen zullen volgens de betrokkenen nog wel enige dagen duren. Zo wenst de toekomstig bondscoach dat hij niet verplicht wordt elke dag op het bondsbureau aanwezig te zijn. Vrijdag zal er zeker nog geen witte rook komen vanuit Zeist. Begin volgende week hopen de partijen een akkoord te hebben.

Advocaat sluit uit dat hij woensdag 31 mei, als het Nederlands elftal een oefenwedstrijd speelt tegen Marokko, al als bondscoach op de bank zit. Dat duel zal nog door het interim-duo Fred Grim-Frans Hoek gedaan worden. Pas op 1 juni zullen Advocaat en Gullit de technische leiding bij Oranje in handen nemen. Op 4 juni speelt het Nederlands elftal een oefenwedstrijd tegen Ivoorkust, waarna op 9 juni het WK-kwalificatieduel met Luxemburg in Rotterdam op het programma staat.

'Advocaat niet voor 1 juni bij Oranje'

Eerder beginnen bij Oranje is voor Advocaat geen optie, omdat hij het seizoen naar eigen zeggen waardig wil afsluiten met zijn Turkse club. "Ik laat Fenerbahçe niet in de steek. Ik wil met Fenerbahçe een prijs winnen."

Woensdagavond speelde Advocaat met zijn ploeg de eerste wedstrijd in de halve finale van het Turkse bekertoernooi tegen Basaksehir. Dat duel eindigde in 2-2. Op woensdag 17 mei wacht de return, waarna eventueel op woensdag 31 mei de finale volgt. In de competitie kan Fenerbahçe nog tweede worden, waarmee plaatsing voor de voorronde van de Champions League veiliggesteld kan worden.

'Ik pak de handschoen op'

Advocaat realiseert zich dat zijn terugkeer bij het Nederlands elftal gemengde gevoelens oproept. Exact een jaar geleden werd hij door de toenmalige bondscoach Danny Blind als assistent naar Oranje gehaald, om vervolgens in augustus tot verbazing van velen alweer te vertrekken nadat Fenerbahçe hem een lucratief aanbod had gedaan. Van gebrek aan loyaliteit wil Advocaat echter niet weten. "Ik pak de handschoen juist op", laat hij aan Schreuder weten.

De Turkse media waren tot gisteravond niet op de hoogte van de contacten tussen de KNVB en Dick Advocaat. De coach voelde zich enigszins in verlegenheid gebracht toen de NOS-verslaggever hem na afloop van de bekerwedstrijd tegen Basaksehir om een reactie vroeg op zijn toekomstige functie als bondscoach van Oranje. Vandaag schrijven de Turkse kranten uitgebreid over het op handen zijnde vertrek van Advocaat bij Fenerbahçe.

Turkse kranten schrijven dat Dick Advocaat Fenerbahçe zal verruilen voor het Nederlands elftal NOS

STER reclame