ANP

Het middelpunt: de koning

Wie vandaag de koning 'in het wild' wil spotten moet in Tilburg zijn. Hij viert daar samen met zijn familie zijn vijftigste verjaardag. Net als vorige jaren komen de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane ook mee.

De koning en zijn familie komen per koninklijke trein aan op het station van Tilburg en lopen daarna een route door de stad (klik hier voor een kaartje). Daar stonden vanochtend vroeg de eerste toeschouwers al klaar.

Sta jij vandaag ook langs de route van de Oranjes? Stuur dan je mooiste selfie naar de NOS via noskoningsdag@nos.nl of deel 'm via #noskoningsdag op social media.

En wil je alles rond Koningsdag op de voet volgen? Houd dan het liveblog van de NOS in de gaten.

De eerste Oranjefans verzamelen zich in Tilburg langs de route op Koningsdag ANP

Blijft het droog?

Vannacht was het flink bibberen voor de mensen die een feestje vierden tijdens Koningsnacht of hun spulletjes aan de man probeerden te brengen op de vrijmarkt van Utrecht. Maar het regende gelukkig niet of nauwelijks.

Met 8 tot 12 graden wordt het een koude Koningsdag. En ook op regen moet je je voorbereiden. Eerst komt vooral in de kustprovincies een bui voor. Later ontstaan ook verder landinwaarts meer wolken en enkele buien met kans op hagel en onweer.

Wil je weten of je het in jouw woonplaats droog houdt of dat je toch je oranje poncho uit de kast moet trekken? Check dan hier de regenradar van Weerplaza.

Koningsdag: geld verdienen in het Vondelpark

Veilig snacken

Op Koningsdag wordt er heel wat afgesnackt. Maar hoe veilig is dat eigenlijk? Volgens Benno Bruggink van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is het wel verstandig om goed op te letten als je iets koopt bij een particuliere verkoper.

"Er moet geen vuil bij het eten kunnen komen, anderen moeten het eten niet kunnen aanraken en je moet oppassen dat er geen langslopende dieren bij het eten kunnen komen."

Een minder zichtbaar probleem is de temperatuur van de etenswaren. Die is vaak niet in orde: gekoelde waren zijn te warm en opgewarmde spullen juist niet voldoende verhit.

De vrijmarkt in Amsterdam ANP

Ik heb #WA50 gemist

Ruim vier miljoen kijkers zagen het interview met de koning dat gisteravond werd uitgezonden op tv. Wilfried de Jong en koning Willem-Alexander bespraken aan de hand van tv-fragmenten het leven van de koning tot nu toe.

Hij sprak openhartig over onder meer zijn familie en gezin, de dood van zijn broer Friso en de herdenkingen rond de ramp met de MH17. En dat werd door de kijkers gewaardeerd. Op sociale media noemden zij het gesprek "mooi, ontspannen en ontroerend".

Had je gisteren andere dingen te doen en wil je het interview nog wel graag zien, kijk dan hier het hele gesprek terug. Vind je dat te lang duren? We hebben in dit artikel de belangrijkste fragmenten van het gesprek op een rij gezet.

Nostalgie

Nog niet uitgekeken op de koning? Wij hebben 50 jaar Willem-Alexander gevat in dertig foto's. Van zijn kinderjaren op kasteel Drakensteyn tot zijn koningschap nu. Ook koningin Máxima en de prinsesjes komen er uiteraard in voor.

Of kijk deze video voor een beeld van zijn leven:

Willem-Alexander 50

In die halve eeuw is er voor alle Nederlanders veel veranderd. We zijn anders gaan eten, communiceren en recreëren. Maar ook onze muzieksmaak is veranderd, net als de mode. In deze online special blikken we terug op de ontwikkelingen van de afgelopen vijftig jaar.

'Het enige oranje dat ik wil is een oranje tompouce'

Voor de meeste mensen is Koningsdag een dag om erop uit te gaan. Struinen over de vrijmarkten (bijvoorbeeld in Amsterdam), zwaaien naar de koning of dansen op een van de vele feestjes. Maar wat als je daar nou helemaal geen zin in hebt?

Lekker in de tuin zitten is met de weersvoorspelling van vandaag waarschijnlijk niet de beste optie. Maar met een oranje tompouce achter de tv kruipen kan natuurlijk ook. Op NPO 1 (en bij ons op de site) is vanaf 10.45 uur het verslag uit Tilburg te zien.

Maar wees gerust, op RTL 4 is de film Shrek te zien (15.05 uur) en op NPO 3 begint om 15.30 uur de film Mees Kees.

Wat je ook doet: fijne Koningsdag!

STER reclame