Het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt ANP

Deutsche Bank verdubbelt de winst, maar omzet loopt terug

tijd van publicatie Aangepast

De omzet van Deutsche Bank is in het eerste kwartaal van dit jaar met 9 procent teruggelopen, maar de nettowinst is verdubbeld. De bank hield van de 7,3 miljard euro aan inkomsten 575 miljoen euro over, tegen 236 miljoen vorig jaar. De omzetdaling is groter dan analisten hadden verwacht, de winst juist hoger.

De grootste bank van Duitsland ligt al jaren onder vuur van toezichthouders en justitie door zijn rol in allerlei financiƫle schandalen. De bank moest miljarden aan boetes betalen. Door de opeenstapeling van boetes slonken de kapitaalbuffers en werd het vertrouwen van beleggers en de beurskoers flink aangetast.

Vorige week nog kreeg de bank een boete van 156 miljoen dollar (142 miljoen euro) opgelegd door de Amerikaanse toezichthouder Fed. Dat was omdat valutahandelaren de regels voor de valutahandel hadden geschonden, de bank zelf tekortschoot in het toezicht, en verder de Volcker Rule was overtreden. Dat is de regel die het handelen door banken voor eigen rekening sinds 2010 verbiedt.

28 miljard

2015 was een crisisjaar voor de bank. Een reeks schandalen leidde tot het opeenvolgend vertrek van twee bestuursvoorzitters. De bank leed een verlies van bijna 7 miljard euro. Een grote reorganisatie kostte 9000 werknemers hun baan.

Vorig jaar ontstonden er zelfs twijfels in de markt over de levensvatbaarheid van de bank. De koers van het aandeel zakte onder de 10 euro en sleurde andere bankaandelen mee omlaag.

Een maand geleden kwam Deutsche Bank met nieuwe toekomstplannen, waaronder een claimemissie en het afstoten van onderdelen. Begin april werd acht miljard euro opgehaald bij de aandeelhouders, om de kapitaalbuffers te verstevigen. Sinds 2010 hebben de aandeelhouders al 28 miljard euro op tafel gelegd.

Brexit

De bank liet woensdag weten dat de brexit mogelijk leidt tot het verplaatsen van een deel van de activiteiten in Londen naar het Europese vasteland. Daarbij zullen 4000 werknemers moeten verkassen. In het Verenigd Koninkrijk werken in totaal 9000 mensen voor Deutsche Bank.

Tegen de huidige koers van 17,33 euro is de beurswaarde van de eens zo machtige bank verschrompeld naar 36 miljard euro. De bank heeft ruim 99.000 werknemers.

STER Reclame