De vrijmarkt in Utrecht begon nat
NOS NieuwsAangepast

Koude Koningsnacht verloopt zonder grote incidenten

De Koningsnacht in verschillende steden is goed verlopen. Het was weliswaar behoorlijk koud voor de tijd van het jaar, maar het regende niet of nauwelijks. Grote incidenten waren er niet.

In Utrecht waren honderdduizenden mensen op de been voor de jaarlijkse vrijmarkt. Die begon om 18.00 uur nog in de regen, maar na een uurtje klaarde het op. Volgens de politie verliep de avond zonder problemen.

In Den Haag is het jaarlijkse festival The Life I Live gehouden met optredens van bands door de hele stad. Op de podia werd gespeeld door onder meer Pat Smith and Friends, Fresku and Mocromaniac en Indian Askin. Daar kwamen bijna 200.000 mensen op af. De Haagse politie arresteerde zes mensen in de Koningsnacht. "Niet anders dan op een gemiddelde feestnacht in het weekend."

Bij de Koningsnacht in Breda raakten drie mensen gewond toen een 25-jarige automobilist op hen inreed. Uit een blaastest bleek dat de man te veel had gedronken.

Loktelefoons

De politie in Amsterdam pakte in de Koningsnacht vijf mannen op die bij het zakkenrollen loktelefoons van de politie hadden gestolen. Het gaat om vijf mannen uit Amsterdam, Algerije, Libië en Tsjechië.

Het zakkenrollersteam van de politie had de smartphones voorzien van speciale software. Direct na de diefstal werd er een selfie van de dader gemaakt en werd de locatie van het mobieltje naar de politie verzonden. Binnen enkele uren werden de telefoons opgespoord en en de daders opgepakt.

Ook vandaag op Koningsdag zet de politie loktelefoons in.

  • NOS / Helen Kret
    Veiligheidsmaatregelen bij de vrijmarkt in Utrecht
  • ANP
    Veiligheidsmaatregelen bij muziekpodia in Den Haag

Voor de veiligheid zijn voor het eerst in Utrecht zware zandzakken neergezet, zodat eventuele terroristen niet met een voertuig op mensen kunnen inrijden. In Den Haag werd gewerkt met betonblokken.

In Tilburg, waar het koninklijk paar Koningsdag viert, werd gisteravond het jaarlijkse meezingfestival Tilburg Zingt gehouden. Ook daar kwamen veel mensen op af.

Koud

Volgens Weeronline was er voor het eerst sinds 1996 vorst aan de grond tijdens de koningsnacht. Het was met -2 graden bovendien de op één na koudste Koningsnacht (Koninginnenacht) sinds 1949. Alleen in 1954 was het kouder.

Publiek tijdens het gratis festival in Den Haag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl