AFP
NOS Nieuws

'Ankara zet ruim 9000 agenten op non-actief'

De Turkse autoriteiten hebben meer dan 9000 politieagenten op non-actief gezet, melden Turkse staatsmedia. Van de agenten moet worden vastgesteld of ze banden hebben met de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Gülen wordt verantwoordelijk gehouden voor de mislukte coup van afgelopen zomer. Eerder vandaag werden bij een grootschalige politieoperatie in het hele land al 1120 mensen aangehouden en vastgezet omdat ze aanhanger zouden zijn van Gülen. Het is niet duidelijk of de twee maatregelen verband houden met elkaar.

Aanhoudingen

Na de coup in juli 2016 heeft president Erdogan in totaal zo'n 40.000 mensen laten arresteren en 120.000 mensen uit hun functie laten zetten omdat ze de regering slecht gezind zouden zijn. Over de aanhoudingen worden doorgaans geen mededelingen gedaan, en er komen nauwelijks mensen voor de rechter.

De 75-jarige Gülen, die in de VS woont, zegt dat hij niets met de coup te maken heeft. Turkije heeft om zijn uitlevering gevraagd, maar dat hebben de Amerikanen tot dusver geweigerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl