Bob de Jong met de KNSB-oeuvreprijs ANP

Bob de Jong gaat aan de slag als assistent-bondscoach van de Zuid-Koreaanse schaatsploeg. De 40-jarige olympisch kampioen van 2006 nam vorig jaar afscheid als schaatser en maakt nu zijn debuut in het trainersvak.

"Ik heb er wel even over na moeten denken", vertelt De Jong. "Toch dacht ik meteen: wauw, dit is een hele mooie uitdaging om daar aan de slag te gaan."

De Jong: niveau op 10 kilometer moet omhoog

De Jong gaat zich vooral richten op de stayers en de ploegenachtervolging. "Zeker op de teampursuit zijn de Zuid-Koreaanse schaatsers een gevaarlijke partij voor Nederland. Het zijn goede rijders, die wereldbekers winnen en mee kunnen strijden voor de titel."

"Ik wil zorgen dat er, zeker op de 10 kilometer, ook meer concurrentie komt voor Nederland", aldus De Jong. "Juist door Nederland eens een nederlaag te bezorgen, kan het niveau in de wereld omhoog en blijft die 10 kilometer interessant."

De indrukwekkende carrière van Bob de Jong

Naar eigen zeggen kreeg De Jong meer aanbiedingen vanuit het buitenland, maar was de keuze voor Zuid-Korea niet moeilijk. "Hier kan ik met echte toppers aan de gang. Deze groep kan heel hard trainen en enorm afzien. Het zal eerder een stukje afremmen en een beetje bijsturen worden."

Tot en met de Olympische Spelen zal De Jong in dienst zijn van de Koreanen. Met als doelstelling: twee gouden medailles in Pyeongchang. "Dat is een hele mooie uitdaging. Nu is het heel snel mijn spullen bij elkaar rapen, naar Zuid-Korea verhuizen en het seizoen opstarten daar."

STER reclame