Thailand na Facebookmoord: sneller filmpjes offline halen

tijd van publicatie Aangepast
Reuters

De politie in Thailand onderzoekt of het mogelijk is om ongepaste en gruwelijke filmpjes sneller van sociale media te halen. Aanleiding is de zelfmoord van een man in Phuket, die ook live streamde hoe hij daarvoor zijn eigen dochtertje om het leven bracht.

De beelden werden pas na 24 uur offline gehaald. Volgens de chef van de Thaise politie kwam dat doordat Facebook in de Verenigde Staten is gevestigd. "We hebben onze uiterste best gedaan, maar er is een tijdsverschil omdat het hoofdkantoor van Facebook in San Francisco zit."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Thaise moeder neemt Facebook niets kwalijk

Hij laat weten dat de Thaise politie twee mogelijkheden heeft om dit soort schokkende beelden op te sporen op sociale media. De Thaise politie heeft een speciale divisie die het internet bekijkt, maar ook kan een tip van de burgers helpen om de beelden offline te krijgen. In dit geval is dat niet gebeurd.

Niet aan gedacht

Een nicht van het slachtoffer zegt tegen persbureau Reuters dat de familie te getraumatiseerd was om de politie in te lichten of andere pogingen te doen de video eraf te krijgen. "We hebben daar niet aan gedacht, we waren alleen maar bezig om te kijken hoe we hen zo snel mogelijk konden vinden."

Een woordvoerder van het ministerie van Digitale Economie zegt dat er lessen getrokken worden uit dit incident. "Maar dit is niet iets wat we meteen kunnen oplossen."

STER reclame