ANP

Het is geen Poolse landdag geworden, stelt Anthony Burgmans, de president-commissaris van AkzoNobel, tevreden vast. De drukbezochte aandeelhoudersvergadering had alles in zich om te ontaarden in een eindeloze discussie tussen de raad van bestuur en de commissarissen aan de ene kant en loyale of activistische aandeelhouders aan de andere kant.

Werknemers van AkzoNobel uit de diverse fabrieken lieten zich ook niet onbetuigd en waren met bijna 500 man afgereisd naar de RAI in Amsterdam, om hun steun te betuigen.

Toch duurde jaarvergadering niet lang. Na twee uur en drie kwartier was het klaar. Gevreesd werd dat de vergadering flink zou uitlopen door de overnameplannen van PPG. De Amerikanen willen AkzoNobel overnemen voor 25 miljard euro. AkzoNobel wil niet en wil ook niet praten met PPG.

Zorgvuldig

Als tegenzet presenteerde AkzoNobel vorige week een nieuwe strategie. Vandaag konden aandeelhouders zich voor het eerst over de overnamestrijd uitspreken en vragen stellen.

Op voorhand maakt Burgmans, die de vergadering voorzat, duidelijk dat de overname geen agendapunt was. Er werd dus vandaag ook niet gestemd of iets besloten. Vragen stellen mocht, maar niet op alle vragen kon antwoord gegeven worden. Het bestuur neemt de komende dagen de tijd om zorgvuldig na te denken over het jongste bod van PPG.

Trouwe beleggers

Zo'n 70 procent van het aandelenkapitaal was vertegenwoordigd, waaronder pensioenfonds ABP, vermogensbeheerder Robeco, de beleggersvereniging VEB, het activistische hedgefonds Elliott, en een hele schare kleine en vooral trouwe beleggers.

"Dat hedgefonds gedraagt zich niet als een verantwoordelijk aandeelhouder", zei een aandeelhouder en werknemer van AkzoNobel. "Elliott is niet geïnteresseerd in het bedrijf zelf. Het is een aandelenhandelaar die in een paar maanden tijd veel geld wil verdienen. Ik vraag u om niet te zwichten voor activistische hedgefonds." Een flink applaus viel hem ten deel.

Aandeelhouder

Paul Koster van de Vereniging van Effectenbezitters vond dat PPG wordt neergezet als "een Amerikaanse barbaar." Volgens Koster heeft PPG serieuze plannen met AkzoNobel.

Aandeelhouder VEB

Roerige tijden

Het zijn roerige tijden voor het verfbedrijf, stelden ABP en Robeco vast. En nog veel onduidelijk. Veel aandeelhouders wilden meer transparantie. Ze wilden graag weten wat het verschil is tussen de strategie van AkzoNobel en van PPG. Duidelijkheid daarover kwam er niet.

"We worden behandeld als kleine en onverantwoordelijke kinderen", zei de vertegenwoordiger van een Amerikaanse investeerder. "Waarom worden voorstellen direct afgewezen in plaats van ze aan de aandeelhouders voor te leggen?"

Even was er een bitsig moment toen voorzitter Burgmans belegger Elliott duidelijk maakte dat hij de vergadering leidt en hij bepaalt wie antwoorden geeft.

Na afloop van de vergadering beklemtoonde Burgmans dat het verschil in belangen duidelijk was, tussen aan de ene kant aandeelhouders (shareholders) en aan de ander kant alle belanghebbenden (stakeholders). "Zonder aandeelhouders kun je niet bestaan, maar we kunnen ook niet zonder klanten en werknemers."

STER reclame