Ivanka Trump en Máxima in gesprek op de Women20-top van de G20
NOS NieuwsAangepast

Máxima en Ivanka Trump op G20-top in discussie over vrouwenrechten

Koningin Máxima en de Amerikaanse presidentsdochter Ivanka Trump hebben elkaar op een G20-bijeenkomst in Berlijn ontmoet. Trump en de koningin deden daar met zes andere vrouwen mee aan een paneldiscussie over de positie van vrouwen in het zakenleven. Onder de deelnemers waren ook bondskanselier Merkel en IMF-directeur Christine Lagarde.

De koningin kreeg als eerste het woord bij de discussie. Ze sprak over de achterstand die vrouwen wereldwijd hebben. In de paneldiscussie zei Máxima dat feminisme voor haar betekent dat ze gelijke rechten en vrije keuze voor vrouwen nastreeft. Bondskanselier Merkel reageerde instemmend: "dan ben ik ook een feminist".

Ivanka Trump benadrukte het belang van meer vrouwen op topposities. De dochter van de Amerikaanse president, die recent een hoge functie kreeg in het Witte Huis, zei dat vrouwen alle kansen moeten krijgen en dat zij gewaardeerd moeten worden.

  • ANP
    Máxima en Ivanka Trump voorafgaand aan de paneldiscussie
  • ANP
    Máxima bij de paneldiscussie
  • AFP
    Ivanka Trump, bondskanselier Merkel en koningin Máxima

Op de vraag van de interviewer hoe ze dan aankijkt tegen vrouwen en werk zei Ivanka Trump dat ze persoonlijk alleen maar goede ervaringen met hem heeft. Haar vader is er volgens Ivanka Trump van overtuigd dat vrouwen net zo geschikt zijn voor topfuncties als mannen.

Hoongelach

Trump noemde haar vader "een groot voorvechter voor de ondersteuning van families", wat haar op hoongelach en verontwaardigde reacties uit de zaal kwam te staan. De discussieleider vroeg haar daarop naar de controversiële uitlatingen over vrouwen die de Amerikaanse president in het verleden heeft gedaan.

"Ik ken de kritiek in de media. Maar in het bedrijf van mijn vader hebben tientallen jaren veel vrouwen gewerkt. Ze kregen alle kansen. Bij ons thuis was dat ook altijd zo. Hij gaf me alle kansen; er werd geen onderscheid gemaakt tussen mij en mijn broers", zei Ivanka Trump.

Ivanka Trump verdedigt haar vader

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl