De Spaanse politie in actie in de buurt van Barcelona EPA

De Spaanse politie heeft vier mensen opgepakt die mogelijk betrokken zijn geweest bij de aanslagen in Brussel vorig jaar. De link met de aanslagplegers is nog niet helemaal duidelijk.

Er werden huiszoekingen gedaan in vijf voorsteden van Barcelona. Daarbij werden wapens, drugs en grote hoeveelheden contant geld gevonden. Er werden in totaal acht mensen opgepakt, die allen bij de politie bekend waren vanwege drugshandel. Het gaat om mannen tussen de 21 en 39 jaar oud met de Marokkaanse nationaliteit.

Bakraoui

Drie van hen zijn enkele dagen voor de aanslag in Brussel bij de aanslagplegers geweest, de broers Bakraoui. Er wordt nog onderzocht of dat contact alleen met drugs te maken had, of dat er ook terroristische motieven waren. "Mogelijk heeft de drugshandel gediend als financiering van de aanslag", zegt correspondent Edwin Winkels.

Ze worden volgens de hoofdcommissaris van de politie verdacht van terroristische activiteiten en lidmaatschap van Islamitische Staat, maar daar zijn nog geen concrete bewijzen voor gevonden.

Terroristische cel

De Belgische politie is ook betrokken bij het onderzoek. Volgens de Spaanse politie doen ze sinds acht maanden onderzoek naar een mogelijke terroristische cel met banden met de georganiseerde misdaad.

Bij de aanslagen in Brussel kwamen 31 mensen om het leven.

STER reclame