EPA

In Noord-Korea is het vandaag de Dag van het Leger, dat 85 jaar bestaat. De strijdkrachten gaan waarschijnlijk oefenen aan de oostkust. Niet heel angstaanjagend, maar de hele wereld zal vooral toekijken of Pyongyang weer een provocatie zal uitvoeren, zoals een kernproef of een rakettest.

Noord-Korea-deskundige Sico van der Meer van instituut Clingendael verwacht dat Kim Jong-un zich gedeisd zal houden, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik denk dat ze behoorlijk zijn geschrokken van de spierballentaal vanuit Washington de laatste tijd. Ik denk dat ze een beetje zullen matigen vandaag,"

Anderzijds weet je het bij Noord-Korea maar nooit, vertelt hij. "Het is een land dat van onvoorspelbaarheid zijn motto heeft gemaakt."

Sico van der Meer NOS

Het gesloten communistische land dreigde zondag nog met een aanval op de Amerikaanse vloot. "Onze revolutionaire strijdkrachten zijn in gereedheid gebracht om het Amerikaanse vliegdekschip met een klap tot zinken te brengen", schreef de Rodong Sinmun, de krant van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij.

Maar dat is bluf, zegt Van der Meer. "Dat kunnen ze helemaal niet. Zulke precisiewapens hebben ze volgens mij nog niet in huis."

Noord-Korea weet dat escalatie niet in hun voordeel is.

Sico van der Meer

Van der Meer vindt het wel knap dat Noord-Korea met zo'n opmerking weer de aandacht van de hele wereld op zich weet te vestigen. "Het is uitdagen tot een bepaalde lijn. Noord-Korea weet over het algemeen heel goed waar de rode streep ligt."

Ze zullen blijven provoceren om aandacht te krijgen, vertelt Van der Meer. "Zo willen ze laten zien dat zij het gevaarlijke landje zijn waar je rekening mee moet houden. Noord-Korea is heel rationeel. Ze weten dat escalatie niet in hun voordeel is. Elke oorlog zullen ze hoe dan ook verliezen. Hun grote belang is in het zadel blijven."

STER reclame