Gemeente trakteert 16-jarige op oordopjes tegen gehoorschade

time icon
ANP

Om te voorkomen dat jeugdige inwoners gehoorschade oplopen, wil de gemeente Westervoort oordopjes uitdelen aan jongeren die hun zestiende verjaardag vieren. Daar besluit het gemeentebestuur vanmiddag over.

"Dat kost ons zo'n 1500 euro per jaar", zegt wethouder Arthur Boone (VVD), die over de volksgezondheid gaat. Per jaar worden ongeveer 175 jongeren in de gemeente Westervoort zestien. Het gaat om kwalitatief goede oordopjes, die meerdere keren kunnen worden gebruikt.

"1500 euro per jaar is een stuk goedkoper dan de potentiƫle gevolgen van gehoorschade", aldus Boone. Daarmee doelt hij op medische kosten en arbeidsongeschiktheid, die als gevolg van gehoorschade kunnen ontstaan. De gemeente denkt nog na over andere acties, bijvoorbeeld het uitdelen van oordopjes op festivals.

Piep in je oor

Veel mensen weten niet hoe hinderlijk gehoorschade kan zijn, stelt Boone, die zelf schade heeft aan zijn linkeroor. "Je merkt vaak niet eens dat je wat minder hoort, maar je hebt wel altijd een piep in je oor." En dat kan leiden tot concentratieproblemen, slapeloosheid en in sommige gevallen zelfs zelfmoord.

Eerder meldde de Hoorstichting dat een op de vier jongeren last heeft van gehoorschade.

STER Reclame