NOS NieuwsAangepast

Randstad profiteert volop van economisch herstel in Europa

Uitzendorganisatie Randstad profiteert volop van het economische herstel in Europa. In het eerste kwartaal steeg de omzet met 6 procent tot ruim 5,5 miljard euro.

Randstad - actief in 44 landen en daarmee een van de grootste uitzendconcerns ter wereld - zag de nettowinst ook fors toenemen, met 13 procent tot 116 miljoen euro.

De groei in de eerste drie maanden van dit jaar werd in april doorgetrokken, zegt het bedrijf.

Bestuursvoorzitter Jacques van den Broek sprak in het NOS Radio 1 Journaal over een "breed en stabiel" herstel in heel Europa: "Landen als Frankrijk, Duitsland en Spanje groeien allemaal met 9 à 10 procent. Italië zelfs met 23 procent. Dus Europa trekt wel de kar."

Nederland blijft achter

Nederland blijft duidelijk achter met een omzetgroei van amper 5 procent. "Wij hebben een payroll-bedrijf. Maar vooral de overheid heeft die payrollers (tijdelijke werknemers) in vaste dienst genomen. Daar hebben wij last van. Dat scheelt al gauw 2 procent groei."

Daarnaast wil Randstad een aantal contracten niet meer, omdat ze te weinig winst opleveren. Van den Broek: "Dat scheelt ook 2 procent."

De vraag van personeel neemt toe in bijna alle sectoren: "Al scheelt dat wel per land. In Frankrijk bijvoorbeeld is het de bouwsector waar de grootste omzetstijging zit, in Duitsland totaal niet. In Nederland werken we veel met de overheid, in Frankrijk en Italië nog helemaal niet. Maar waar we kunnen, zijn we actief en groeien we."

Trump onzekerheidje

Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. De topman van Randstad ziet ook wel wat onzekerheden, zoals de Amerikaanse president Trump: "Hij is moeilijk te voorspellen. Eerst riep Trump dingen die goed leken te zijn voor de economische ontwikkeling: investeren in wegen en andere infrastructuur. Maar sindsdien is het stil op dit punt."

Een brexit-effect ziet hij ook niet: "En als het zover komt dat bepaalde bedrijven Engeland verlaten en naar Nederland gaan of naar Duitsland, is dat voor ons alleen maar goed. Want daar heeft Randstad een betere positie dan in de UK."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl