In Duitsland afgewezen Afghaanse asielzoekers terug in Kabul
NOS Nieuws

Duitse minister: meer geweldsdelicten, mede door asielzoekers

Asielzoekers zijn in de Duitse criminaliteitsstatistieken oververtegenwoordigd, heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) gezegd bij de presentatie van de criminaliteitscijfers over 2016.

In Duitsland is het aantal strafbare feiten ongeveer gelijk gebleven, maar het aantal geweldsdelicten is met 6,7 procent toegenomen. Daarbij speelt de komst van de vele asielzoekers volgens de minister een rol.

Veelplegers

In 2015 en 2016 kwamen er meer dan een miljoen asielzoekers naar Duitsland. Bij sommige delicten, zoals tasjesdiefstal, mishandeling en aanranding blijken asielzoekers oververtegenwoordigd.

"Het is een onplezierige ontwikkeling. Daar valt niets aan goed te praten", zei de minister. "Maar", voegde hij eraan toe, "pas op met het over één kam scheren van alle vluchtelingen."

Volgens de minister zijn de daders vaak veelplegers. Een kleine groep is verantwoordelijk voor een groot aantal misdrijven. Hij wees erop dat veel asielzoekers jonge mannen zijn. "Die zijn in de criminaliteitsstatistieken sowieso oververtegenwoordigd."

Onderling geweld

Ook zei de minister dat het bij 80 procent van de mishandelingszaken gaat om geweld tussen de asielzoekers onderling. Een rol daarbij spelen volgens hem de krappe behuizing en conflicten die uit het buitenland worden geïmporteerd.

Bovendien hebben de gebeurtenissen in Keulen grote invloed gehad op de aanrandingscijfers. De daders waren vooral mannen uit Marokko, Algerije en Tunesië.

Asielzoekers uit Syrië en Irak komen relatief veel minder voor in de criminaliteitscijfers. Dat beeld bevestigt volgens De Maizière dat de regering op de goede lijn zit met het asielbeleid. "De mensen die echt asiel nodig hebben, leven voor het grootste deel vreedzaam met ons samen, met onze waarden en regels. Asielzoekers die zware delicten plegen, verspelen hun recht op verblijf." De minister vindt daarom dat het aangescherpte uitzetbeleid nu ook echt moet worden uitgevoerd.

'Politiek doel'

Het is voor het eerst dat in Duitsland zo specifiek de criminaliteit onder asielzoekers wordt uitgelicht. Volgens correspondent Judith van de Hulsbeek heeft dat een politiek doel. "Hiermee nemen de regeringspartijen de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland een troef uit handen. Ze kunnen daardoor niet langer zeggen dat zij de enige zijn die de problemen benoemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl