Petra Heeren van de provincie Gelderland bij een stuk stadsmuur uit de Romeinse tijd
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Depots Gelderland puilen uit met archeologische vondsten

De provincie Gelderland heeft bijna geen plek meer voor alle archeologische vondsten. Bij elk nieuwbouwproject wordt bodemonderzoek gedaan en daarbij komt vaak iets interessants uit de grond.

De vondsten zijn eigendom van de provincie en mogen niet weggegooid worden. "We hebben een groot stuk stadsmuur uit de Romeinse tijd in Nijmegen gevonden. Het is op een gegeven moment omgevallen en in een gracht gevallen en daar hebben wij hem weer teruggevonden", zegt Petra Heeren van de provincie tegen Omroep Gelderland.

"Zeker voor een stad als Nijmegen is dit van historische waarde. Je ziet ook dat het niet zomaar in een doos past. We hebben hier een hele stelling voor de grote stukken. We moeten het ergens opslaan waar het veilig ligt en waar de ondergrond stevig genoeg is om het gewicht te kunnen dragen. De komende jaren zal het zich alleen maar verder opstapelen."

Het is niet bekend of meer depots in Nederland uitpuilen. De provincie Gelderland zegt dat er elk jaar duizenden spullen bijkomen. Er wordt bekeken of sommige potten, kommetjes en sieraden kunnen worden uitgeleend aan musea. Ook wil de provincie dat alles straks digitaal te bekijken is. Een aantal bijzondere vondsten is nu al online te zien.

Advertentie via Ster.nl