Thom van Beek in actie tijdens de NK allround in februari 2014 in Heerenveen ANP

De KNSB en de Nederlandse Dopingautoriteit gaan in hoger beroep tegen de vrijspraak van Thom van Beek. De marathonschaatser werd begin vorig jaar positief bevonden op het gebruik van epo, maar de tuchtcommissie heeft hem geen straf opgelegd.

Volgens de tuchtcommissie van de schaatsbond is er namelijk van een eerlijk proces geen sprake omdat de door hun benoemde onafhankelijke deskundige geen inzage heeft gekregen in het laboratoriumdossier.

De Nederlandse Dopingautoriteit weigerde die informatie te delen met de deskundige, omdat het daar naar eigen zeggen niet toe verplicht is. Directeur Herman Ram: "In de regels staat duidelijk hoe een dopingdossier eruit moet zien. Daar houden wij ons aan."

'Anders naar het CAS'

De Dopingautoriteit stelt zich daarin principieel op. "Anders is het einde zoek, want dat systeem is er om te voorkomen dat sporters de rechtsgang frustreren met het opvragen van grote aantallen irrelevante stukken."

"Ik ga ervan uit de de beroepscommissie ons gelijk zal geven. En anders gaan we naar het CAS, dan krijgen we zeker gelijk", aldus Ram.

STER reclame