De tunnel waar in 2010 21 festivalbezoekers werden doodgedrukt
NOS NieuwsAangepast

Toch strafzaak Loveparade-drama Duisburg

Er komt toch een strafzaak rond het Loveparade-drama van 2010 in Duisburg. Dat heeft het gerechtshof in Düsseldorf bekendgemaakt. Vorig jaar had een rechter nog bepaald dat er vanwege gebrek aan bewijs geen strafzaak zou komen.

Bij het dancefeest vielen in 2010 21 doden, onder wie een Nederlander. De duizenden bezoekers moesten door dezelfde tunnel van en naar het feestterrein. Door de drukte brak er paniek uit in de tunnel en werden de slachtoffers doodgedrukt. Meer dan 600 mensen raakten gewond.

In 2014 klaagde het Openbaar Ministerie zes ambtenaren van de stad Duisburg en vier organisatoren van het festival aan. Ze werden vervolgd voor onder meer grove nalatigheid en dood door schuld.

Paniekexpert

Met deze stap gaat het gerechtshof in tegen het besluit van de rechtbank in Duisburg. Die bepaalde vorig jaar dat er geen strafzaak zou komen, omdat er onvoldoende bewijs zou zijn om tot vervolging over te gaan. Er was onder meer twijfel over de betrouwbaarheid van de getuigenis van een Britse paniekexpert die een grote rol speelde in het onderzoek.

De openbaar aanklager noemde dat besluit onbegrijpelijk en juridisch onjuist en diende daarom een klacht in tegen het besluit van de rechtbank. Ook nabestaanden tekenden beroep aan tegen het stopzetten van het strafproces.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl