EPA
NOS NieuwsAangepast

Macron wint en roept op tot nationale eenheid tegen Le Pen

De sociaal-liberaal Emmanuel Macron heeft de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen gewonnen. Hij kreeg bij de verkiezingen 23,75 procent van de stemmen, zijn rivaal Marine Le Pen werd tweede met 21,53 procent.

Macron zei in zijn toespraak dat zijn campagne de koers van Frankrijk het afgelopen jaar heeft veranderd. Hij riep op tot nationale eenheid tegen Le Pen, die zijn tegenstander wordt in de tweede ronde op 7 mei. De onafhankelijke kandidaat Macron kan rekenen op de steun van veel afgevallen kandidaten, onder wie de socialist Hamon en de conservatief Fillon.

Grote steden

Gedurende het tellen van de stemmen ging Le Pen enige tijd aan kop, maar naarmate er meer uitslagen van grotere steden binnenkwamen, liep Macron steeds meer in. Le Pen heeft een grotere aanhang op het platteland en in kleinere plaatsen.

De conservatief Fillon (19,91 procent) en de uiterst linkse Mélenchon (19,64 procent) zijn als derde en vierde geëindigd en halen daarmee de tweede ronde niet. De socialist Hamon, partijgenoot van president Hollande, blijft steken op ongeveer 6 procent. Ook andere kandidaten speelden zoals verwacht geen rol van betekenis.

Macron: 'Ik ben klaar voor het presidentschap'

Marine Le Pen noemde haar tweede plaats historisch en riep alle Franse 'patriotten' op om achter haar te gaan staan. "Het is tijd om het Franse volk te bevrijden van de arrogante elite", zei ze in haar overwinningstoespraak. Ze beloofde de Fransen "een grote verandering", als ze haar over twee weken in het Élysée kiezen.

Le Pen bedankt kiezers

Correspondent Frank Renout typeert de verkiezingen in Frankrijk als historisch en bizar. "Voor het eerst in vijftig jaar dringt geen enkele kandidaat van een traditionele partij door tot de tweede ronde". De conservatieve kandidaat Fillon heeft de boot net gemist, terwijl de socialist Hamon helemaal niet in het stuk is voorgekomen.

Aanhangers Macron en Le Pen vieren feest

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl