NOS WielrennenAangepast

Valverde draagt zege op aan zijn vriend Scarponi

Valverde draagt zijn zege op aan Scarponi

Met betraande ogen stond Alejandro Valverde direct na zijn overwinning in Luik-Bastenaken-Luik de pers te woord. "Ik wil mijn winst graag opdragen aan Michele Scarponi. Hij was een goede vriend van me. Zijn overlijden is een vreselijke tragedie en een enorm verlies."

Michele Scarponi kwam gisteren om het leven nadat hij tijdens een trainingsronde werd aangereden door een busje. Hij laat een vrouw en twee kinderen na. "Het prijzengeld wil ik doneren aan het gezin van Michele", zei een snotterende Valverde.

Ook bij Juventus-Genoa, later op de avond Turijn, werd wielrenner Michele Scarponi herdacht.

Luik-Bastenaken-Luik: de lange samenvatting

Valverde liet zich tijdens de 258 kilometer lange koers nauwelijks zien. Pas op de beklimming van de Côte de Saint-Nicolas ging hij mee met de andere favorieten, om in de laatste honderden meter Daniel Martin voorbij te spurten.

"Het was een ongelofelijk koers. De hele ploeg heeft hard gewerkt. We hebben de wedstrijd gewonnen dankzij een sterke aanval aan het einde."

Renners houden minuut stilte na overlijden Scarponi

De meest in het oog springende Nederlander was Nick van der Lijke. De Roompot-renner zat ruim tweehonderd kilometer in de kopgroep. "Ik zag mijn kans en kon mezelf en de ploeg in deze mooie koers in de kijker rijden. We zijn behoorlijk ver gekomen."

Pas op achttien kilometer van de aankomst werd Van der Lijke teruggepakt. "Dat had ik niet verwacht. Ik heb natuurlijk stiekem even gedacht aan een topklassering, maar in zo'n koers is het wel heel lastig."

Aanvaller Van der Lijke: we zijn behoorlijk ver gekomen

Voor Tom Dumoulin was de laatste voorjaarsklassieker zijn eerste koers sinds Milaan-Sanremo. "Dit was bijna een comeback-wedstrijd", zegt Dumoulin, die zich met een hoogtestage heeft voorbereid op de Ronde van Italië. "Het was heel zwaar. Ze gaven de kopgroep heel veel tijd, dus er werd heel hard gereden om ze terug te pakken. Daardoor kwam de koers laat tot ontploffing."

"Uiteindelijk was Michael Matthews nog beter dan we hadden verwacht. Als we dat geweten hadden, hadden we misschien wel anders gereden." Matthews eindigde als vierde.

En nu op naar de Giro

Dumoulin merkte dat alle trainingsarbeid nog op de benen drukte. "Ik heb nog bijna twee weken tot de Giro om fris te worden, maar de vorm is goed. De komende weken ga ik geen grote trainingsblokken meer doen, het worden specifiekere trainingen voor de tijdritten."

LBL voelde als een comeback-wedstrijd voor Dumoulin

Na de Côte de la Roche-aux-Faucons, 19 kilometer voor de finish, sprong Sam Oomen mee in een groep met Roman Kreuziger. "Net voor de Saint-Nicolas werden we helaas teruggepakt, dat was jammer."

Oomen reed met een gekneusde rib en vreesde daar veel last van te hebben. Dat viel in de finale mee. "De dreunen kwamen op het einde minder hard aan dan in het begin, dat zal door de adrenaline komen."

Oomen: hoop in de toekomst om de prijzen mee te kunnen doen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl