En Route Metro: wat stemt de Parijzenaar?

Aangepast
ANP
Geschreven door
Noortje Deutekom

Frankrijk kiest en daarom reist NOS-redacteur Noortje Deutekom vandaag met de metro door Parijs. Ze volgt de ligne B, een van de drukste metrolijnen van de stad. Dagelijks reizen een miljoen mensen via de blauwe lijn die begint bij Saint-Rémy lès-Chevreuse en eindigt bij vliegveld Charles de Gaulle. Onderweg stopt de metro in wijken waar alle lagen van de bevolking te vinden zijn.

Bij metrohalte Gare du Nord stinkt het naar pis en alcohol. Er hangen bedelaars en junks rond. Een dronken man zwalkt over straat. Voor stembureau nummer 30 staat Nora met haar vriendje Thigault te roken. Ze zijn even oud, komen allebei uit Nice en stemmen hetzelfde: Jean-Luc Mélenchon van La France insoumise (Opstandig Frankrijk).

Het stel heeft de verkiezingscampagne de afgelopen maanden intensief gevolgd. "Maar het ging alleen maar over de schandalen van Fillon en de extreme plannen van Marine Le Pen. Niemand had het over de inhoud", zegt Nora gefrustreerd.

Vijf jaar geleden stemden de twee op François Hollande van Parti Socialiste, hij werd toen president. Maar in zijn opvolger Benoît Hamon hebben ze geen vertrouwen. "Ik heb nauwelijks gehoord wat zijn plannen zijn. Hamon heeft ons niet weten te bereiken", zegt Thigault.

"Dat doet Mélenchon veel beter. Ik heb hem overal gezien", vult Nora hem aan. "Ik zag hem zelfs op YouTube. Hij communiceert heel goed, is een goede spreker en heeft een sterk karakter." Met zo'n man als president komt het wel goed met Frankrijk, denkt ze.

Nora en Thigault hebben de verkiezingscampagne intensief gevolgd NOS

Verder naar de halte Saint-Michel Notre-Dame. Langs de Seine staan, zoals elke zondag, de kraampjes met souvenirs opgesteld. Toeristen slenteren erlangs en maken foto's van de Notre Dame.

Middenin de wijk ligt stembureau nummer 4. In de lange rij die zich heeft gevormd, staan Deris en Flavie Verrey met hun twee kinderen. "Je mag ons best iets vragen, als je maar niet wilt weten op wie ik stem", lacht Flavie. "Ik werk als advocaat."

Haar man wil wel kwijt dat hij op een pro-Europese kandidaat stemt. "Je moet er toch niet aan denken dat Frankrijk uit de EU stapt?" Zijn vrouw valt hem bij. "Stemmen is dit jaar belangrijker dan ooit."

Flavie was geschokt door de keuze van Groot-Brittannië voor een brexit. "En toen werd Donald Trump ook nog president", zegt ze, terwijl ze rolt met haar ogen. "Frankrijk moet voorkomen dat het nog verder de verkeerde kant opgaat met de wereld."

Flavie en Deris willen dat Frankrijk binnen de EU blijft NOS

Maar dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, want Flavie is nog steeds niet zeker van haar keuze. "Alle kandidaten zijn beroerd. Er zit er geen één tussen waarbij ik me echt goed voel." Twijfelend loopt ze het stembureau in, met aan iedere hand een kind.

Teleurgesteld

Verderop, in de chique wijk Luxembourg, klinken weer andere geluiden. In de rij van stembureau nummer 10 aan Rue Pierre Nicole staan dames met keurig gekapt haar en gestoomde beige broeken. Eén van hen is Frederique Piet (63). De verkiezingsrace heeft haar teleurgesteld.

Vijf jaar geleden stemde ze op Nicolas Sarkozy van Les Républicains. "Maar toen die partij dit jaar François Fillon als kandidaat koos, ben ik van gedachten veranderd." De conservatieve kandidaat werd tijdens zijn campagne achtervolgd door schandalen uit het verleden. "Maar dat interesseert me niet zo. Alle kandidaten zijn dit jaar een beetje fout." Haar stem gaat naar En Marche!, de middenpartij van Emmanuel Macron.

De stem van Frederique gaat dit jaar naar En Marche! NOS

Het is nog allerminst zeker dat Macron vandaag wint en doorgaat naar de tweede verkiezingsronde op 7 mei. Het zou zomaar kunnen dat hij verliest en dat de rechts-populistische Marine Le Pen samen met de radicaal-linkse Mélenchon doorgaat naar de finale. Dan moet madamePiet een andere keuze maken.

Ze wordt emotioneel. "Daar wil ik het niet over hebben. Je moet er toch niet aan denken? Het zou verschrikkelijk zijn voor Frankrijk als een van hen president wordt." Dan stemt ze nog liever helemaal niet. "Mocht dat vanavond de uitslag zijn, dan stem ik blanco in de tweede ronde. Zij krijgen mijn stem niet."

1/2De route van Noortje NOS
2/2De route van Noortje NOS

In de wijk Cité Universitaire is het rustig. De studentenwijk ligt net buiten het centrum van Parijs. Hier geen mensenmassa's, maar joggende mensen in het park. Jongeren spelen basketbal en gezinnen picknicken in het gras.

Bij stembureau nummer 47 komt Vincent naar buiten, zijn paspoort nog in de hand. Hij verontschuldigt zich voor zijn joggingpak: "Ik ben onderweg naar de sportschool." Maar eerst heeft hij zijn stem uitgebracht.

Mélenchon overtuigde Vincent met zijn sociale agenda NOS

Hij vond het dit jaar geen lastige keuze. "Ik wilde zo links mogelijk stemmen, dus ik heb gestemd op Mélenchon." De radicaal-linkse kandidaat van La France insoumise (Opstandig Frankrijk) overtuigde Vincent met onder meer zijn sociale agenda. "Ik wil gelijke rechten voor iedereen. Voor LHTB's en voor vrouwen." Hij heeft er alle vertrouwen in dat Mélenchon daarvoor gaat zorgen.

En dan zijn er ook nog de plannen voor harde onderhandelingen met de Europese Unie. Mélenchon belooft een frexit als de EU niet instemt met zijn hervormingsplannen. "Maar zover zal het vast niet komen", denkt Vincent. "Dat wil Mélenchon zelf ook niet."

En Route

Eerder reisde Noortje al via de beroemde Route du Soleil door Frankrijk. Tussen Parijs en Marseille ging ze op zoek naar de verhalen achter de verkiezingen. Bekijk ze hieronder:

STER Reclame