EPA
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea dreigt met aanval op Amerikaanse vliegdekschip

Noord-Korea zegt dat het klaar is om het Amerikaanse vliegdekschip USS Carl Vinson aan te vallen. "Onze revolutionaire strijdkrachten zijn in gereedheid gebracht om het Amerikaanse vliegdekschip met een klap tot zinken te brengen", schrijft de Rodong Sinmun, de krant van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij.

De Vinson is onder begeleiding van andere Amerikaanse schepen opgestoomd naar het westelijk deel van de Stille Oceaan, waar precies is niet bekend. Twee Japanse marineschepen hebben zich aangesloten voor een gezamenlijke oefening.

Omgedraaid

President Trump suggereerde bijna twee weken geleden dat hij een "krachtige armada" richting Noord-Korea zou sturen, als reactie op provocaties van Pyongyang.

Dat gebeurde niet onmiddellijk. Woensdag werd duidelijk dat het Amerikaans eskader pas dagen later de koers naar Noord-Korea had gezet.

Het dreigement over de aanval op de Vinson stond overigens op pagina 3 van de krant. De eerste twee pagina's gingen over een inspectiebezoek aan een varkensboerderij door leider Kim Jong-un.

AFP
Een EA-18G Growler stijgt op van de USS Carl Vinson

Australië lijkt meegezogen te worden in de hoogoplopende ruzie tussen de VS en Noord-Korea. De Australische minister van Buitenlandse Zaken Bishop had eerder deze week het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma een ernstige bedreiging voor haar land genoemd.

In een reactie heeft Noord-Korea Australië met een nucleaire aanval gedreigd als het Amerika "blindelings" blijft volgen.

Een Australische defensiedeskundige gelooft niet dat Noord-Korea op dit moment tot zo'n aanval in staat is. "Je kunt een ondergrondse kernproef houden, maar een kernraket maken en lanceren is een stuk ingewikkelder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl