Drukte bij een stembureau in Parijs
NOS NieuwsAangepast

Opkomst in Frankrijk rond de middag fractie hoger dan in 2012

Onder strenge veiligheidsmaatregelen wordt vandaag in Frankrijk de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. Op de been zijn 50.000 politieagenten en 7000 militairen, door de Franse regering beschreven als "de laatste verdedigingswal van de democratie".

Vanaf 08.00 uur vanochtend tot 20.00 uur vanavond kunnen 47 miljoen Fransen hun stem uitbrengen. Na het sluiten van de stemlokalen wordt meteen een prognose van de einduitslag gegeven.

Om 12.00 uur vanmiddag was het opkomstpercentage 28,5 procent, een fractie hoger dan vijf jaar geleden. De opkomst aan het eind van de dag was in 2012 bijna 80 procent.

In de eerste ronde gooien vier kandidaten hoge ogen: de pro-Europese Emmanuel Macron, de rechts-populistische Marine Le Pen, de uiterst-linkse Jean-Luc Mélenchon en de conservatief François Fillon.

Volgens de laatste peilingen hebben Macron en Le Pen de beste papieren, maar de verschillen tussen de belangrijkste kandidaten zijn klein. Bovendien bepaalt een derde van de kiezers de keuze pas in het stemlokaal. De partijgenoot van president Hollande, Benoît Hamon, worden nauwelijks kansen toegedicht; hij ligt in de peilingen ver achter.

'Het is lastig kiezen tussen de pest en de cholera'

Twee stembureaus in het noordwesten van het land werden vanochtend voor een paar uur ontruimd. De politie had een verdachte auto gesignaleerd. Die werd onderzocht, maar er werd niets gevonden.

Gisteren konden expats en de inwoners uit overzeese gebieden al stemmen. De meeste stembureaus sluiten vanavond om 19.00 uur, maar in grote steden als Parijs en Marseille sluiten ze een uur later. De eerste officiële exitpolls verschijnen ook om 20.00 uur.

Op 7 mei wordt de tweede ronde gehouden, waarin de twee kandidaten met de meeste stemmen het tegen elkaar opnemen. Dan wordt duidelijk wie de nieuwe president van Frankrijk wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl