NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: tevreden tieners in Nederland en pauselijke zegen voor Tijn

  • Carmen Dorlo

    redacteur NOS Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur NOS Online

Tieners op school

We beginnen deze week met goed nieuws voor tieners en ouders: Nederlandse leerlingen van 15 jaar zijn namelijk tevreden met hun leven en ze presteren ook nog eens goed.

Ze geven hun leven gemiddeld een 7,8, blijkt uit driejaarlijks onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Nederland staat daarmee tweede op een lijst van 35 landen, achter Finland.

Ook Nederlandse ouders verdienen een compliment: hun kinderen voelen zich door hen erg gesteund.

Panda's Xing Ya (links) en Wu Wen

En weer pandanieuws? Ja, weer pandanieuws. Het gaat namelijk goed met Xing Ya (hij) en Wu Wen (zij), meldt Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Het dierenpark heeft een eerste filmpje online gezet van de twee panda's, die onlangs onder veel publiciteit werden ingevlogen uit China.

Paus bidt voor zieke Tijn

Weer nieuws over Tijn: Paus Franciscus heeft de apostolische zegen aan hem verleend. De paus heeft de zieke jongen ook een borstkruis en een foto van zichzelf gestuurd.

Franciscus was benaderd door de Nijmeegse pastoor Johan Flapper. Hij raakte eind vorig jaar onder de indruk van Tijn en zijn nagellakactie. De 6-jarige jongen haalde tijdens de inzamelingsactie Serious Request van 3FM 2,6 miljoen euro op voor zieke kinderen door nagels te lakken.

Twee weken geleden kreeg Tijn al een onderscheiding van het Rode Kruis vanwege zijn succesvolle inzamelingsactie.

Plastic tasje

En goed nieuws voor het milieu: sinds winkeliers geen gratis plastic tasjes meer mogen weggeven, worden er veel minder van die tasjes gebruikt. Begin vorig jaar voerde staatssecretaris Dijksma in dat klanten voor een plastic tasje moeten betalen. Sindsdien gaan er 71 procent minder over de toonbank.

Volgens het onderzoek zien bijvoorbeeld bakkers, slagers en markthandelaren dat 60 procent van de klanten zijn eigen tas meeneemt. Dijksma beschouwt de resultaten als grote winst voor het milieu.

Daling werkloosheid, stijging consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen is deze maand gestegen naar het hoogste niveau sinds februari 2001. Het vertrouwen staat nu op +26, meldde het CBS. Dat betekent dat er 26 procent meer mensen positief dan negatief zijn.

Het CBS meldde ook dat de werkloosheid verder daalt, met gemiddeld 6000 per maand.

Ook de grote pensioenfondsen stonden er begin april financieel iets beter voor dan begin dit jaar. Fondsen profiteren van een lichte stijging van de rente en positieve rendementen op beleggingen.

De baby-orka

Ook weer goed dierennieuws deze week: in het attractiepark SeaWorld in San Antonio, Texas is voor het laatst een orka geboren in gevangenschap. Een jaar geleden besloot het park om te stoppen met het fokprogramma na kritiek van dierenrechtenactivisten op het in gevangenschap houden van orka's en dolfijnen.

Jasjes, tassen, hoofddoeken: alles maken ze in Enschede

En een goed verhaal van NOS op 3: Anas is 20 en vluchtte uit Syrië. Hij kan niet wachten tot donderdag: Koningsdag. "Ik vind het een geweldige dag."

Anas werkt nu een paar maanden in een werkplaats in Enschede. Samen met zo'n twintig andere vluchtelingen maakt hij er kleren voor daklozen, sheltersuits. "Dat doen ze ontzettend goed", legt Bas Timmer, oprichter van Sheltersuit uit. "Maar het is ook leuk als ze eens wat anders kunnen maken, dus het laatste uurtje van hun werkdag mogen ze vrij besteden."

Dus gaan ze aan de slag om er op Koningsdag zo feestelijk mogelijk uit te zien. Zo hebben de mannen al oranje polo's gemaakt en zijn er voor de vrouwen oranje jasjes met bijpassende hoofddoek.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

En nog opmerkelijk nieuws: in het Canadese Ferryland verdienen ze deze periode veel geld aan toeristen. Bij de kust is een enorme ijsschots gestrand en die trekt honderden mensen, die allemaal proberen de mooiste foto te maken.

"Het is de grootste die ik hier tot nu toe heb gezien", zei Adrian Kavanagh, de trotse burgemeester van Ferryland, in Canadese media. De ijsberg komt meer dan 40 meter boven het water uit.

Enorme ijsberg drijft langs de kust

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl