Katrien Mulder / Hollandse Hoogte
NOS NieuwsAangepast

'Salafisten krijgen steeds meer invloed in Amsterdamse moskeeën'

De invloed van salafisten op Marokkaanse moskeeën in Amsterdam neemt toe. Bijna de helft van de 22 islamitische gebedshuizen in de hoofdstad staat onder invloed van de fundamentalistische stroming. Dat schrijft NRC Handelsblad na onderzoek.

Volgens de krant groeit de invloed van salafisten doordat Nederlandse imams steeds vaker opgeleid worden in Saudi-Arabië. NRC verwijst naar een recent jaarrapport van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst waarin die waarschuwt voor salafisten die gematigde moskeeën proberen over te nemen, soms zelfs met geweld.

Volgens de krant zijn er op dit moment zeven Marokkaanse moskeeën in handen van salafisten en nog eens vier hebben te maken met een salafistische fractie.

"We herkennen de signalen van de rol die salafisten spelen in de Amsterdamse moskeeën", zegt een woordvoerder van de gemeente in de krant. Het heeft volgens hem al langer de aandacht van de burgemeester.

De groei van het salafisme zorgt voor een dilemma, schrijft de krant, omdat gemeenten aan de ene kant te maken hebben met de scheiding van kerk en staat, en aan de andere kant te maken hebben met salafisten die soms radicalisering in de hand werken.

Eind vorig jaar maakte ook de gemeente Utrecht zich zorgen over salafisme. Daar ging het over de manier van lesgeven in een salafistische moskee in de wijk Overvecht. Die moskee kwam ook in opspraak na een artikel in NRC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl