ANP

De gemeente Amsterdam heeft de plannen voor het nieuwe erfpachtstelsel vandaag ingrijpend aangepast. Het wordt voor erfpachters goedkoper en gunstiger om vrijwillig over te stappen op eeuwigdurende erfpacht.

Het Amsterdamse gemeentebestuur heeft vrijdag aanpassingen in een omstreden voorstel aangebracht om tegemoet te komen aan de kritiek van grote aantallen insprekers die hoge woonlasten vreesden.

Eric van der Burg, wethouder Grondzaken, heeft het over "een historisch besluit". De grote hoeveelheid insprekers maakten volgens hem het verschil. "Daardoor is de politieke realiteit veranderd en ontstond draagvlak om korting aan te bieden aan erfpachters die vrijwillig overstappen. Daar wil ik de mensen voor bedanken."

Erfpachters krijgen tot 2020 de tijd om onder de gunstiger voorwaarden over te stappen. Eeuwigdurende erfpacht betekent dat het jaarlijkse bedrag dat de huiseigenaar moet betalen aan de eigenaar van de grond, de gemeente, voortaan eenmalig wordt vastgesteld en niet meer tussentijds wordt herzien.

Korting

Het belangrijkste punt in het herziene plan is een korting van 25 procent die erfpachters kunnen krijgen. Ook andere voorwaarden worden versoepeld en de gemeente zal de WOZ-waarde van 2014 hanteren.

Rood is grond in erfpacht, wit is eigen grond, geel is gemeentegrond Gemeente Amsterdam

Het betekent bijvoorbeeld dat iemand met een woning met een WOZ-waarde van 1 miljoen euro niet jaarlijks 17.638 euro gaat betalen, maar een jaarlijkse erfpachtbijdrage van 7905 euro. Dat is een totale korting van 55 procent.

Een derde van alle erfpachtwoningen in Amsterdam valt in het aangepaste erfpachtstelsel in de goedkoopste categorie. Het college heeft de duurste categorie uit de plannen geschrapt.

Door het nieuwe stelsel loopt Amsterdam inkomsten mis. De totale korting aan de erfpachters kan volgens de gemeente oplopen tot 3,2 miljard euro.

STER reclame