Celstraffen voor mensensmokkelaars haven IJmuiden

De haven in IJmuiden Wikimedia Commons

De rechtbank heeft zes verdachten veroordeeld tot celstraffen van 4,5 jaar voor mensensmokkel in de haven van IJmuiden. Een zevende verdachte is vrijgesproken.

De marechaussee werd in de zomer van 2015 getipt over het plan van de verdachten om op een gammel zeiljacht 24 Vietnamezen en Albanezen naar Engeland te brengen, meldt de regionale omroep NH. De vreemdelingen waren per trein van Parijs naar Amsterdam gereisd en met een taxi naar twee woningen in Huizen gebracht. Vandaaruit werden ze naar de haven vervoerd.

Twee mannen van 26 en 27 jaar uit Amsterdam en het Noord-Hollandse Wormer kregen vier jaar cel. Zij zouden met de vreemdelingen de overtocht maken, terwijl de verdachten nauwelijks ervaring hadden met varen op open zee. De vreemdelingen hadden voor de overtocht betaald.

De rechter neemt het de twee verdachten kwalijk dat zij puur uit financieel gewin bereid zijn geweest mensenlevens op het spel te zetten.

Hennepteelt

De andere verdachten werden ook veroordeeld voor hennepteelt en deelname aan een criminele organisatie. In Bussum is een hennepdrogerij gevonden, in Huizen werd voor de drugs een loods gebruikt. Volgens de rechtbank had iedereen in de organisatie zijn eigen rol.