ANP
NOS Nieuws

Ondernemers krijgen mogelijk btw terug voor privégebruik auto

Duizenden ondernemers krijgen mogelijk btw terug wegens privégebruik van hun bedrijfsauto. De Belastingdienst moet twee miljoen bezwaren van ondernemers opnieuw bekijken, nu de Hoge Raad in twee van vier proefprocessen in cassatie heeft geoordeeld dat de fiscus mogelijk te veel btw heeft opgelegd.

De bezwaren die de Hoge Raad gegrond acht, gaan over de keuze die ondernemers sinds 2011 moeten maken tussen een zogenoemde forfaitaire btw-heffing voor privégebruik van bedrijfsauto's of een heffing op basis van hun kilometeradministratie van het privégebruik.

Als die administratie ontbreekt, legt de Belastingdienst tot nu toe 2,7 procent van de cataloguswaarde van de auto op als btw voor privégebruik. Het kan gaan om privégebruik door een ondernemer van een met btw-aftrek op kosten van de zaak aangeschafte en onderhouden auto, of om bedrijfsauto's die de ondernemer beschikbaar stelt voor privégebruik door zijn werknemers.

De ondernemer moet hiervoor wel gegevens overleggen over het privégebruik, aldus de arresten van de Hoge Raad.

Half miljard

"Jaarlijks hebben ruim 300.000 ondernemers bezwaar gemaakt tegen de btw-heffing, op zeer ruime gronden", zegt Tom Kleinpenning van advieskantoor Flynth in Het Financieele Dagblad. Kleinpenning voerde de proefprocedures. Per ondernemer bedraagt de te veel betaalde btw sinds 2011 volgens een grove berekening 2000 euro, zegt Kleinpenning. De derving voor de schatkist bedraagt ruim een half miljard euro, als de belasting moet worden terugbetaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl