Schmidt en Deurloo in de middenmoot in meerkampfinale

De tong uit de mond bij Bart Deurloo ANP

Casimir Schmidt en Bart Deurloo zijn op de EK turnen in het Roemeense Cluj in de middenmoot geëindigd tijdens de meerkampfinale. De titel ging net als in 2015 naar Oleg Vernjajev.

Deurloo had zicht een klassering in de toptien, maar op het laatste onderdeel (vloer) ging het tot twee keer toe mis, waarna hij met een totaal van 79,998 als veertiende eindigde. Dat was een evenaring van zijn beste EK-prestatie uit 2010.

1/5Knappe oefening Deurloo op rek in meerkampfinale
2/5De oefening van Schmidt op brug in meerkampfinale
3/5Deurloo: generale repetitie voor zondag
4/5Schmidt: blij met linkerrijtje
5/5Gouden oefening Vernjajev

Schmidt had zich als dertiende voor de finale geplaatst. Na een prima meerkamp eindigde hij met een totaal van 80,998 als elfde. Bij de WK in Antwerpen was hij achttiende geworden.

Het zilver ging naar de Rus Artoer Dalalojan (85,498). Brons was er voor de Britse debutant James Hall: 84,664.

Goede start

Deurloo en Schmidt kenden een goede start met respectievelijk 13,900 op voltige en 13,566 op ringen, niet de toestellen waarvan beiden het moeten hebben. Schmidt bleef de regelmatigste van het tweetal, waar Deurloo dus op het afsluitende vloer (11,566) een goede klassering uit handen gaf.

Op rek liet hij even daarvoor nog wel een knappe oefening zien met vijf vluchtelementen, vier met een dubbele salto. Het werd beloond met een ietwat tegenvallende 13,566. Zondag staat Deurloo op hetzelfde toestel in de finale.

Oleg Vernjajev EPA

Vernjajev

Vernjajev sleepte na een spannende strijd zijn tweede Europese titel op de meerkamp in de wacht en zijn vijfde Europese titel in totaal. De Oekraïener vocht een verbeten strijd uit met Artoer Dalalojan en James Hall.

Met een uitstekende oefening op rek stelde Vernjajev de titel veilig. Hij bleef de Rus Dalalojan met een totaal van 85,866 uiteindelijk 0,368 voor.

De 23-jarige Vernjajev maakte met zijn negende EK-medaille zijn erelijst weer iets fraaier. Bij de Spelen in Rio was hij goed voor goud op brug en zilver op de meerkamp. Daarnaast won hij WK-goud (2014) en WK-zilver (2015) op brug.