Cocu heeft goed gekeken naar Schalke 04

PSV-trainer Phillip Cocu denkt dat het Europese succes van Ajax geen grote invloed zal hebben op de eredivisietopper tussen beide ploegen zondag. "Als ze verloren hadden, had het meer effect gehad."

Cocu denkt dat het wel meevalt met vermoeidheid Ajax

Ajax plaatste zich tegen Schalke 04 via een verlenging voor de halve finales van de Europa League. Dat zullen de Amsterdammers vast in hun benen voelen tegen PSV.

"Minimaal", denkt Cocu. "Bij succes raak je vermoeidheid sneller kwijt. Voetbal speelt zich voornamelijk in het hoofd af."

Teleurstelling verminderen

Met het puntenverlies bij ADO Den Haag en FC Twente verspeelde PSV zijn kansen op de titel. Cocu: "De teleurstelling kunnen we niet weghalen bij de spelers en de fans, maar wel verminderen met winst op Ajax. Op de training spatte de scherpte ervan af..."

De trainer van PSV heeft goed gekeken naar Schalke, dat Ajax overrompelde door fel te beginnen. "Dat was mooi om te zien. Wij moeten ook voordeel halen uit ons thuisvoordeel. Over onze speelwijze ga ik verder niks zeggen."

Het is nog niet duidelijk of PSV zondag over Jetro Willems kan beschikken. De linksback ontbrak vorige week vanwege hamstringklachten en is nog steeds een twijfelgeval. Jorrit Hendrix is er niet bij tegen Ajax. Hij kampt met verrekte enkelband.

Als er inderdaad gewonnen wordt van Ajax komt de tweede plaats ook weer in zicht (het verschil met de Amsterdammers is nu zes punten) en daarmee ook de voorronde van de Champions League. "We willen het maximale eruit halen, zoals altijd. Dat zijn we aan onze stand verplicht", aldus Cocu.

Evaluatie

Over alle kritiek op PSV haalt Cocu zijn schouders op. "Als je succes hebt is het altijd goed, ook al speel je slecht. Als de resultaten minder zijn, weet je dat er kritiek komt bij een topclubs. Daar moet je tegen kunnen."

Na het seizoen volgt er zoals altijd een grondige evaluatie. "En ja, daarbij kijk ik ook altijd naar mezelf. Dat deed ik als speler ook al. Dat moet niet afhankelijk zijn van een titel."

Een samenvatting van PSV-Ajax is zondagavond om 19.00 uur te zien op NPO 1 bij NOS Studio Sport. Het duel is rechtstreeks te volgen op NPO Radio 1 in NOS Langs de Lijn, teletekstpagina 818 en op NOS.nl.