2011: de spelers van Ajax in Lyon
NOS VoetbalAangepast

Lyon declasseerde AZ, maar won nog nooit van Ajax

Het was alweer een tijd geleden dat er eind april met zoveel verlangen werd uitgekeken naar een loting in het internationale voetbal. Dat had alles te maken met de aanwezigheid van Ajax. Iets na 13.15 uur kwam het briefje met Olympique Lyonnais uit de koker als tegenstander van Ajax.

Marc Overmars, namens Ajax aanwezig in het Zwitserse Nyon, gaf geen krimp toen hij in beeld werd genomen. Moet Ajax blij zijn met deze Franse tegenstander?

Van den Brom

De wijze waarop Olympique Lyon op 23 februari van dit jaar in de tweede ronde van de Europa League AZ kleineerde, was namelijk meer dan imponerend. In Lyon won Olympique met liefst 7-1, nadat het een week eerder al 1-4 in Alkmaar was geworden.

"Dit kan niet, dit valt niet te accepteren. Voor de jongens niet, voor mij niet, voor de club niet en voor de supporters niet", zei AZ-trainer John van den Brom na de afdroging in Frankrijk.

Daarna was Lyon over twee wedstrijden met 5-4 te sterk voor AS Roma en donderdagavond werd na een penaltyreeks afgerekend met Besiktas. Lyon begon dit seizoen in de Champions League; het werd met acht punten derde in de groep, achter de grootmachten Juventus en Sevilla.

Davy Klaassen (r) komt net te laat bij Olympique Lyonnais doelman Hugo Lloris

Verleden

Ajax en Lyon hebben geen rijk verleden samen. Beide clubs troffen elkaar vier keer eerder en nog nooit verloren de Amsterdammers. In het Champions League-seizoen 2002/2003 won Ajax thuis met 2-1 en uit met 2-0 en in 2011/2012 eindigden beide duels doelpuntloos.

In het tweede duel in Frankrijk, op 22 november 2011, maakte de huidige Ajax-aanvoerder Davy Klaassen zijn officiële debuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers.

Dat seizoen leek Ajax zich ten koste van Lyon te gaan plaatsen voor de achtste finales van de Champions League. Echter, in de laatste wedstrijd wonnen de Fransen met zeer grote cijfers (1-7) bij Dinamo Zagreb, waardoor het Ajax nog voorbijstreefde op doelsaldo.

Een rel was geboren, aangezien er geruchten gingen dat de Kroaten waren omgekocht. De term 'knipoog-Kroaat' - vanwege een knipoog die Zagreb-verdediger Domagoj Vida na een goal gaf aan Lyon-aanvaller Bafetimbi Gomis - werd die avond geboren.

Aanvaller Alexandre Lacazette met trainer Bruno Génésio

Ligue 1

Dit seizoen verloopt in Ligue 1 teleurstellend voor de ploeg van Bruno Génésio, die speelt in het renoveerde Parc Olympique Lyonnais (59.186 toeschouwers). Lyon (54 punten, duel minder gespeeld) staat vierde met grote achterstand op de topdrie: AS Monaco (77), Paris Saint-Germain (77) en OGC Nice (73).

International Memphis Depay, die in de winterstop door Lyon van Manchester United werd overgenomen, was in competitieverband vijf keer trefzeker. Voorin heeft Depay concurrentie van Alexandre Lacazette en Nabil Fekir, twee van de blikvangers.

Overigens is Depay niet speelgerechtigd, omdat hij al in Europees verband uitkwam voor United.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl