De ouders van Madeleine McCann met een foto van hun dochter, foto uit 2012 EPA

Australische documentairemakers zeggen aanstaande zondag met een grote doorbraak te komen in de vermissingszaak van Madeleine McCann, het Britse meisje dat sinds 2007 spoorloos verdween in Portugal.

In een aankondiging claimt Sunday Night, dat uitgezonden wordt op Channel 7, nieuw bewijsmateriaal te hebben dat een oplossing in de zaak dichterbij kan brengen. Details worden nog niet prijsgegeven, maar de makers hebben het over "een baanbrekende uitzending" en wekken de suggestie dat Madeleine "nog ergens in leven kan zijn".

Volgens de Britse krant Daily Star hebben de ouders van Madeleine, die in de documentaire ook aan het woord komen, de makers van het programma aangemoedigd om hun bevindingen over te dragen aan de politie.

Ook heeft de documentairemaker gesproken met onder meer de Portugese hoofdinspecteur Amaral. Hij werd van de zaak gehaald omdat uit het politieonderzoek zou blijken dat de ouders verdacht worden van mogelijke betrokkenheid bij de verdwijning.

Hij nam ontslag en schreef daarna het boek Maddie, de waarheid achter de leugen. Hij concludeert daarin onder meer dat Maddie op de avond van de vermissing in het vakantieappartement overleden is en dat een ontvoering in scène is gezet.

De ouders startten in eerste instantie met succes een rechtszaak tegen de verschijning van het boek, maar uiteindelijk besloot de hoogste Portugese rechter het verbod op het boek op te heffen.

Het is zeker niet voor het eerst dat iemand claimt een doorbraak te hebben in deze zaak. Door de jaren heen wordt Madeleine bijvoorbeeld 'gespot' in onder meer Portugal, Marokko, België, Spanje, Malta en India, maar al die meldingen leveren niets op.

In 2014 onderzoekt de Britse politie nieuwe aanwijzingen in de zaak. De politie heeft 38 mensen op het oog die mogelijk iets te maken hebben met de zaak. Daar blijft na enkele maanden één belangrijke verdachte van over: een man van tussen de 20 en 40 jaar. Die zou gezien zijn door getuigen in de nacht van Maddies verdwijning in de omgeving van het vakantiepark.

Hij zou een blond kind van 3 of 4 jaar op de arm hebben gehad, mogelijk in pyjama. Er worden compositietekeningen van de man gemaakt; tegelijkertijd wordt de zaak in Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland opnieuw onder de aandacht gebracht op tv.

Vorige maand nog besloot de Britse politie extra geld vrij te maken zodat het onderzoek met nog eens zes maanden kon worden verlengd. In totaal is er ruim 13 miljoen euro uitgetrokken voor de vermissingszaak, die tot op heden nog steeds niet opgelost is.

STER reclame