Duitse justitie: verdachte Dortmund handelde alleen

Aangepast
Politie bij het huis van de verdachte in Rottenburg, ten zuiden van Stuttgart EPA

De verdachte van de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund heeft waarschijnlijk alleen gehandeld. Het Duitse Openbaar Ministerie zegt dat er geen aanwijzingen zijn voor betrokkenheid van anderen, al wordt dat ook niet geheel uitgesloten.

De verdachte, Sergej W. zit sinds vanochtend vast voor de aanslag. Hij werd opgepakt in Rottenburg, ten zuiden van Stuttgart, en wordt vanmiddag voorgeleid. Het OM klaagt W. aan voor onder meer poging tot moord en het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel.

Aandelen

De rechercheurs kwamen W. op het spoor door opvallende aandelentransacties. Hij kocht op de middag voor de aanslag derivaten waarmee hij speculeerde op een koersval van Borussia-aandelen.

Die transactie deed hij volgens het OM vanuit hetzelfde hotel als waar het elftal zich voorbereidde op de wedstrijd van die avond. Daar had W. al een maand geleden een kamer gereserveerd, met uitzicht op de plek waar hij later de explosieven zou hebben verstopt.

Voor de transactie had W. een lening van enkele tienduizenden euro's opgenomen. Het OM wil niet zeggen hoe veel de Rus had kunnen verdienen met zijn actie.

Het voordoen als IS-dader is een bijzonder verraderlijke manier om te spelen met de angst onder de bevolking.

Thomas de Maizière, minister van Binnenlandse Zaken Duitsland

Meteen na de aanslag werden bij de spelersbus brieven gevonden waarin IS de aanslag opeiste. Justitie in Duitsland plaatste toen al vraagtekens bij de echtheid van die documenten en benadrukte dat ook andere scenario's werden onderzocht.

Minister De Maizière van Binnenlandse Zaken noemt de IS-brieven nu "een bijzonder verraderlijke manier om te spelen met de angst onder de bevolking". Hij benadrukt dat het altijd goed is om gedegen onderzoek te doen en niet te snel conclusies te trekken.