Rechter oordeelt: telefoon oorzaak van tumor bij Italiaan

Telefoon Flickr

De tumor in het hoofd van Roberto Romeo is de schuld van zijn mobieltje. Een Italiaanse rechter heeft geoordeeld dat Romeo daardoor deels arbeidsongeschikt is en een uitkering krijgt, schrijft La Repubblica.

"Het is de eerste keer dat een rechter de link legt tussen een mobieltje en een tumor in het brein", zeggen de advocaten van Romeo.

Drukkend gevoel

Vijftien jaar lang plakte zijn mobieltje praktisch aan zijn oor volgens Romeo. Hij belde zo'n 3 á 4 uur per dag: "Ik gebruikte mijn mobieltje de hele tijd, thuis en in de auto. Ik kreeg een drukkend gevoel bij mijn rechter oor. In 2010 werd een tumor ontdekt."

De tumor bleek goedaardig, maar Romeo is wel zijn gehoor rechts kwijt. Daarom is Romeo volgens een arts deels arbeidsongeschikt en krijgt hij een uitkering.

Niet gevaarlijk, wel risico

Uit een aantal onderzoeken is gebleken dat het gebruik van mobiele telefoons in de meeste gevallen niet gevaarlijk is. Mensen die hun telefoon erg veel gebruiken lopen wel een verhoogd risico.

Over de effecten op de lange termijn is weinig bekend, omdat mobiele telefoons nog niet zo lang worden gebruikt en de technologie constant verandert.