Extra Champions League-ticket mogelijk na succes Ajax

Amin Younes heeft gescoord voor Ajax Pro Shots

Nu Ajax zich ten koste van Schalke 04 heeft geplaatst voor de halve finales van de Europa League mag er voorzichtig gekeken worden naar de verdeling van de Europese tickets voor komend seizoen.

Grote vraag is of een eventuele winst van de Europa League een extra Nederlands ticket voor de Champions League op zal leveren. De winnaar van de Europa League krijgt namelijk een plek in het hoofdtoernooi van de Champions League. Het antwoord: ja én nee...

Scenario 1: geen extra ticket

Als Ajax de Europa League wint en als eerste of tweede eindigt op de ranglijst in de eredivisie, zou dat in theorie recht geven op twee tickets. Maar daar grijpt de UEFA in. "Om de balans in het deelnemersveld te waarborgen", krijgt Nederland geen extra ticket. Het ticket gaat dan naar een 'kleiner land'.

Als Spaanse clubs de Champions League en Europa League zouden winnen, heeft dat land recht op zes Champions League-tickets. Ook dan grijpt de Europese voetbalbond in.

Scenario 2: wél een extra ticket

Als Ajax de Europa League wint en als derde eindigt op de ranglijst in de eredivisie, krijgt Nederland wel een extra CL-ticket. Feyenoord (groepsfase) en PSV (voorronde) krijgen dan toegang op basis van de ranglijst, Ajax als winnaar van de Europa League.

Voor Ajax is er toch een voordeeltje als de club tweede in de eredivisie wordt en de Europa League wint. De Amsterdammers krijgen dan direct toegang tot de groepsfase en mogen de voorronden overslaan.