Een Pac-Man-flipperkast in een automatenhal in de jaren 80 Getty Images

Oneindig veel rijen met gamekasten naast elkaar: zo zagen arcadehallen er vroeger uit. Gamen tot je er bij neerviel, in het bijzijn van hippe kauwgom kauwende meisjes op rolschaatsen. In de jaren 80 voor veel mensen een sociale aangelegenheid. Maar door de komst van gameconsoles voor thuis, verloor de arcadehal aan populariteit. Uiteindelijk bleven ze leeg achter en verdwenen ze uit het straatbeeld.

De speelhallen zijn nu bezig met een comeback. Een half jaar geleden opende onder meer in Rotterdam een spiksplinternieuwe arcadehal. Vanavond wordt in Utrecht zelfs de grootste van de Benelux geopend. De combinatie van gamen én gezelligheid is terug.

In de nieuwste arcadehal van ons land is vooral ingezet op 'look and feel', zegt eigenaar Roel Veltmeijer. "Er gebeurt nu veel meer. In de jaren 80 had je saaie kabinetten, machines naast en op elkaar. Dit is meer een indoorpretpark." Overal flikkerende lichten, bliepjes en muziek.

Verslaggever Gerri Eickhof nam voor ons een kijkje in de hal en speelt in de hal een potje air hockey.

Grootste speelhal van Europa geopend in Utrecht

De ondergang van de hallen in de jaren 90 was vooral te wijten aan de thuismarkt. "Eerst waren er ook al thuisconsoles, alleen toen was de arcadehal eigenlijk dé ervaring waar je de mooiste games speelde", legt Steven Saunders van het televisieprogramma Gamekings uit. "Thuis liep altijd een beetje achter."

Tot het moment dat gamen in huis de arcadehal inhaalde. Saunders: "Toen werden de games die je thuis speelde veel mooier en werd die markt dus veel groter." Sinds die tijd bleef het muisstil rond de ooit zo populaire speelhallen. "En nu is er weer ruimte voor een mooie hal. Met veel kasten van vroeger, maar ook met games die de laatste twintig jaar zijn gemaakt die wij nooit hebben gezien."

Eigenaar Roel Veltmeijer van de Utrechtse arcadehal Jozephine Trehy | NOS

In Gamestate, de nieuwe Utrechtse arcadehal, wordt groots ingespeeld op wat bezoekers nu willen. Van het klassieke Pac-Man tot ouderwetse flipperkasten en racesimulatoren.

"Maar we hebben ook games die in groot formaat zijn uitgebracht, omdat mensen ze kennen van de telefoon", zegt eigenaar Veltmeijer trots. "Denk bijvoorbeeld aan Candy Crush en Angry Birds."

Tegenwoordig hebben mensen weer vaker de behoefte om een avondje uit te gaan. Variërend van vriendengroepen tot liefdespartners. Een beeld dat ook naar voren komt in een andere arcadehal van Veltmeijer, in Rotterdam. "Stelletjes, koppeltjes. We zien heel veel dates."

"Dit is een van de weinige dingen die we samen kunnen doen zonder ruzie te krijgen", lacht een Rotterdamse bezoeker die samen met zijn vriendin aan het gamen is. "Maar serieus, het is leuker om eens een keer zo'n spelletje te spelen dan naar het casino te gaan. Dit is iets waar iedereen plezier aan kan hebben."

In zo'n arcadehal ontmoet je allemaal mensen die in ieder geval ook van games houden.

Steven Saunders van Gamekings

En het sociale aspect vinden gamers tóch steeds belangrijker, zegt Steven Saunders van Gamekings. "Vroeger speelde je thuis samen. Eerst met z'n tweeën, daarna met z'n vieren. Maar dat multiplayen gebeurt nu grotendeels online. In zo'n arcadehal ontmoet je allemaal mensen die in ieder geval ook van games houden. En door alle verschillende games, heb je ook een heel breed publiek."

Van kast naar kast lopen en rondslenteren in de arcadehal. "Dat hebben mensen toch wel gemist", stelt Saunders. "De liefde voor games is nooit verdwenen." En het is goed om alle agressie van het dagelijkse leven los te laten, vindt een bezoeker van de Rotterdamse hal. "Het is hier net zoals thuis, alleen gezelliger!"

Het sociale aspect wordt steeds belangrijker ANP

De grootste en nieuwste arcadehal van Benelux komt aan de Mariaplaats in Utrecht. Het gameparadijs beslaat duizend vierkante meter. Gamefanaten kunnen er losgaan op zo'n negentig apparaten. Allemaal 2.0 in vergelijking met vroeger.

Gamestate is vanaf vanavond open voor gamend Nederland.

STER reclame