Koning Willem-Alexander bij basisschool De Vijfmaster tijdens de jaarlijkse Koningsspelen ANP

Koning Willem-Alexander is er trots op dat vandaag voor het vijfde jaar op rij de Koningsspelen worden gehouden. "Het is prachtig en vooral heel belangrijk dat een miljoen kinderen eerst een gezond ontbijt krijgen en daarna samen gaan sporten. Gezondheid is het allerbelangrijkste", zei hij in een interview met het NOS Jeugdjournaal.

Willem-Alexander was samen met koningin Máxima aanwezig op basisschool De Vijfmaster in Veghel, waar ze de Koningsspelen openden. Daar sprak het koningspaar met verschillende leerlingen. "Ze waren allemaal heel opgewonden, sommigen hadden net de Cito-toets gehad natuurlijk. Het waren allemaal leuke gesprekken", zei de koning.

Ontbijten met Willem-Alexander en tennissen met Máxima: dit zijn de Koningsspelen 2017

Voor prinses Alexia, die in groep 8 zit, is het de laatste keer dat ze meedoet aan de Koningsspelen. "Natuurlijk vindt ze dat jammer, maar ze richt zich vooral op de laatste maanden met haar klasgenootjes, voordat ze naar de middelbare school gaat", zei Máxima.

Op de school van prinses Alexia in Wassenaar, waar ook prinses Ariane op zit, hebben ze vandaag een druk programma. "Ze beginnen eerst met allemaal teamsporten en daarna gaan ze nog naar een tennisclub", zei Willem-Alexander. "Ze waren heel opgewonden vanochtend."

Lief gezin

De koning blikte ook nog vooruit op zijn verjaardag van 27 april, wanneer hij 50 jaar oud wordt. "Voor zover je kunt vieren dat je 50 jaar wordt, ga ik het heel leuk vieren met de familie. Het is op dit soort momenten belangrijk om stil te staan met wat je hebt. Dat je gezond bent een heel lief gezin om je heen hebt."

Interview met de koning en koningin bij de koningsspelen

Koningsdag viert de familie dit jaar in Tilburg. "En in Amsterdam is er een diner met 150 mensen die ook op 27 april jarig zijn. Dat wordt een bijzonder diner. Daarnaast is er een tentoonstelling over de afgelopen 50 jaar in het paleis op de Dam. Dat is dan 50 uur lang, tot zondagnacht, geopend."

Sporten blijft belangrijk voor de koning. "Met name om op een gezonde manier ouder te worden, moet je blijven sporten. Het blijft wel lastig om dat te combineren met je werk, maar ik blijf er tijd voor vrijmaken."

Máxima liet nog weten al een cadeau te hebben gekocht voor haar man. "Ik heb samen met de kinderen iets gekocht, maar ik vertel niet wat. Dat moet een verrassing blijven."

STER reclame