Kelderkraker: degradeert Achilles'29 of FC Dordrecht?

Het eerste duel tussen FC Dordrecht en Achilles '29 eindigde in 3-0 ANP Pro Shots

Niet alleen in de eredivisie, maar ook in de Jupiler League wordt het de komende weken spannend voor de voetbalclubs onderaan het rechterrijtje. Voor het eerst moet een club verplicht degraderen.

Indien Achilles '29 vanavond (20.00 uur) de 'kelderkraker' in de Jupiler League tegen FC Dordrecht wint, volgt nog een spannende ontknoping voor beide teams. Bij een zege van Achilles komt de ploeg van trainer Eric Meijers namelijk in punten gelijk met de ploeg van Gérard de Nooijer.

En dan nog zal de ploeg uit Groesbeek in de resterende twee duels één punt meer moeten halen dan Dordrecht, want het doelsaldo (-51 versus -25) is veel slechter.

Teleurstelling bij Achilles '29-keeper Robbert Te Loeke ANP Pro Shots

Het boek van de Jupiler League leek al bijna gesloten voor Achilles '29. Hoofdtrainer Meijers zei al langer dat alleen een Houdini-act zijn club in de Jupiler League kan houden.

De amateurclub, de enige in de Jupiler League en de enige club die ooit het recht heeft gebruikt om te promoveren, leek af te stevenen op een degradatie naar de tweede divisie. Maar afgelopen weekend werd verrassend met 2-1 gewonnen van FC Volendam.

Frustratie

Het verschil met FC Dordrecht, voorlaatste in de competitie, bedraagt nu nog slechts drie punten. "In mijn eerste jaar Jupiler League met Achilles '29 zijn we als vijftiende geëindigd", aldus Meijers. "Die plek wilden we dit jaar weer halen. We begonnen aan het seizoen van de waarheid, maar het lukte niet."

"Dat is frustrerend. Vaak wordt dan de trainer ontslagen. Maar de club heeft juist een aantal spelers vervangen door echte profspelers. Dat was voor mij plezieriger. Het is voor ons pas afgelopen wanneer het draadje waaraan wij hangen, geknapt is."

FC Dordrecht-speler Mawouna Amevor baalt na het duel met Telstar ANP Pro Shots

Maar ook voor FC Dordrecht zijn het dus zware tijden. En dat terwijl de ploeg twee jaar geleden nog in de eredivisie speelde. Op de laatste competitiedag werd er zelfs met 2-1 van Ajax gewonnen.

Onlogisch

Na de degradatie in 2015 vertrokken vrijwel alle basisspelers. Dit seizoen wil het dan ook totaal niet vlotten bij de club. Toch denkt speler Joey Godee dat Achilles het verschil in doelsaldo niet meer goed zal maken.

"Het lijkt mij heel onlogisch als zij ons nog inhalen. Volgens mij moeten ze bij de club al gaan kijken wat ze volgend seizoen willen", zei de aanvaller.

Degradatie in Jupiler League

* Vanaf seizoen 1971/1972 tot en met het seizoen 2008/2009 was het niet mogelijk om te degraderen uit de Jupiler League.

* Vanaf seizoen 2009/2010 was dit wel mogelijk. In eerste instantie zouden er in dat seizoen twee clubs degraderen, maar door het faillissement van FC Haarlem degradeerde er nog maar één club: FC Oss. Hierdoor kwam het aantal clubs in het seizoen 2010/2011 op 18.

* Door het faillissement van RBC Roosendaal in 2011 kon FC Oss weer promoveren naar de Jupiler League zonder dat er een ploeg uit de Jupiler League degradeerde.

* Sinds seizoen 2010/2011 kon een club uit de Jupiler League degraderen naar de topklasse, maar alleen als een van de twee clubs uit de topklasse die het promotierecht verdienen, van dit recht gebruik zou maken. Dit seizoen is er wel een verplichte degradatie.