Franse agenten tijdens de huiszoeking
NOS NieuwsAangepast

Antwerpse verdachte heeft geen link met dader Parijs

De man die door de Franse politie werd gezocht in verband met de aanslag in Parijs heeft zichzelf aangeven bij de politie in Antwerpen. De Fransen dachten na een tip van Belgische collega's dat hij connecties had met de man die gisteravond op de Champs-Élysées een politieagent doodschoot.

Maar volgens het Belgische Openbaar Ministerie is inmiddels gebleken dat er helemaal geen sprake is van een link tussen de dader en de man in Antwerpen. De verdachte ontkent zelf ook elke betrokkenheid bij de aanslag. Volgens zijn advocaat was hij gisteravond gewoon aan het werk in een Antwerps tankstation.

Geen terrorisme, maar drugs

Vlaamse media zeggen dat de Belgen de Antwerpenaar gisteren wel hadden 'gesignaleerd' aan de Fransen, maar dat dat met een lopend drugsonderzoek te maken had. Bij een huiszoeking in Antwerpen hadden agenten gistermiddag een treinkaartje naar Parijs gevonden, waarna ze dachten dat hij mogelijk naar de Franse hoofdstad was gevlucht.

Toen Islamitische Staat gisteravond de verantwoordelijkheid voor de aanslag opeiste en Abu Yussuf al-Belgiki als de dader noemde, kwam de man bij de Fransen in beeld. Hij heeft dezelfde voornaam. Zijn advocaat zegt nu dat hij alleen wordt verhoord vanwege mogelijke drugsdelicten.

De Franse politie heeft nog drie verdachten aangehouden. Het zijn familieleden van de dader.

Kogelgaten en bloed op de plek waar gisteren een politieagent werd doodgeschoten

Eerder vanochtend werd bekend dat de dader van de aanslag al twee keer is veroordeeld voor een moordpoging op een politieagent. Het gaat om een 39-jarige man die geboren is in een buitenwijk van Parijs. Afgelopen februari zat hij korte tijd vast nadat hij een agent had bedreigd.

"Hij werd de laatste maanden gevolgd door de opsporingsdiensten omdat hij geradicaliseerd zou zijn", zegt correspondent Frank Renout.

Dat het om een terreurdaad gaat, ligt voor de hand. "President Hollande sprak gisteravond meteen over een terreurdaad en IS eiste de aanslag ook op", zegt Renout. Vanmiddag werd uit juridische kringen bekend dat de aanslagpleger een geschreven verklaring bij zich droeg waarin hij zijn steun voor de terroristische organisatie uitsprak.

De Franse defensieminister Le Drian komt aan bij het presidentieel in Parijs

Op de Champs-Élysées schoot de man een agent dood. "Hij kwam om 20.50 uur aanrijden en stopte voor een paar winkels, waarna hij het vuur opende op een politiebusje dat naast hem stond op de stoep", vertelde Renout.

"Een 37-jarige agent kwam daarbij om het leven, twee andere agenten raakten gewond, van wie eentje zwaargewond. Daarnaast raakte ook nog een buitenlandse toerist gewond. De dader werd door de politie doodgeschoten."

Het is volgens Renout nog te vroeg om te concluderen dat de aanslag van invloed is op de Franse verkiezingen van zondag. Verschillende presidentskandidaten hebben wel hun campagne op een laag pitje gezet.

"De kiezers zullen in ieder geval niet veel zekerder worden over hun veiligheid", zei Renout.

De politielinten zijn weg en de Champs-Élysées is weer vrij voor verkeer.

Correspondent Frank Renout

De angst in Frankrijk was groot dat er rond de verkiezingen een aanslag zou worden gepleegd. "Presidentskandidaat Macron herhaalde vanochtend nog maar eens: 'wat IS probeert te doen, is ons democratisch proces verstoren'".

Op de plek van de aanslag is een dag later niets meer te merken. "Er hangen geen rood-witte politielinten meer en de Champs-Élysées is weer vrij gegeven voor het verkeer. En er is hier nergens politie te zien op dit moment", zei Renout.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl