De bus na de aanslag: op het asfalt zijn brandplekken te zien
NOS NieuwsAangepast

Verdachte opgepakt voor aanslag spelersbus Dortmund; geld was motief

In Duitsland is een verdachte opgepakt voor de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund, voorafgaand aan de kwartfinale van de Champions League. Het Duitse Openbaar Ministerie meldt dat het om de 28-jarige Sergej W. gaat. Hij werd vanochtend vroeg in Tübingen, in de buurt van Stuttgart, aangehouden. W. probeerde te verdienen aan een koersval van de aandelen van de voetbalclub.

De verdachte wordt onder meer poging tot moord ten laste gelegd. Hij verbleef op de dag van de aanslag in het hotel van Borussia Dortmund met uitzicht op de plek van de explosies. Voor de aanslag kocht hij 15.000 warrants, waarmee hij gokte op een koersval van de aandelen van de voetbalclub.

De koop werd vanuit het hotel L'Arrivée afgerond, blijkt uit het IP-adres. Medewerkers van de Comdirect-bank tipten volgens de Duitse krant Bild de politie over de transactie omdat ze die verdacht vonden.

Geen winst

Er is onduidelijkheid over hoeveel de man had kunnen verdienen aan een koersval. Volgens rekensommen van beurshandelaren gaat het om maximaal 75.000 euro. Maar de Duitse krant Bild schrijft dat hij zelfs 3,9 miljoen euro had kunnen verdienen.

Een grote koersdaling bleef echter uit. In de dagen na de aanslag daalde de koers met zo'n 5 procent. Niet genoeg voor de verdachte om geld te verdienen. Dat zou pas zijn gebeurd als de koers onder de 5,20 euro was gezakt. Dat niveau is de afgelopen dagen niet bereikt.

Een forse koersval was volgens justitie waarschijnlijk geweest als er zwaargewonden of doden waren gevallen bij de aanslag.

De koers steeg licht na de aanslag (11 april, rode lijn), maar daalde uiteindelijk zo'n 5 procent

Achteraf vielen personeel en gasten twee dingen op aan W.'s gedrag. Zo was het opvallend dat de man tijdens de consternatie na de explosies rustig naar het restaurant van het hotel liep en een steak bestelde. En in eerste instantie was hem een hotelkamer aangeboden zonder uitzicht op de plek van de aanslag, maar die had hij geweigerd.

Ook opvallend is dat de man al in maart reserveerde bij L'Arrivée. Dat deed hij voor zowel de periode van 9 tot 13 april als de periode van 16 tot 20 april. In maart was wel duidelijk dat Dortmund naar de kwartfinale ging, maar nog niet of de ploeg eerst thuis of uit moest spelen.

Metalen staafjes

De aanslag op de bus was op dinsdag 11 april, tien dagen geleden. Drie explosieven ontploften bij de spelersbus die vanuit het hotel was vertrokken richting het stadion voor de kwartfinale van de Champions League tegen AS Monaco. Daarbij raakte de Spaanse verdediger Marc Bartra gewond. De wedstrijd werd een dag uitgesteld.

Volgens het OM waren de drie explosieven over een lengte van 12 meter aan een hek vastgemaakt. Het voorste en achterste explosief waren kort boven de grond vastgemaakt. Het middelste op één meter hoogte en dat was volgens justitie te hoog om een maximaal effect te bewerkstelligen. In de explosieven zaten metalen pinnen van 7 centimeter lang die tot 250 meter in de omgeving gevonden zijn. Ook in de hoofdsteunen van stoelen in de bus is een van de metalen pinnen gevonden. De explosieven werden van afstand tot ontploffing gebracht.

Twijfel over IS

Aanvankelijk werd rekening gehouden met een aanslag door radicale moslims. In brieven die na de explosies werden gevonden, stond dat IS de aanslag opeiste, maar over de echtheid van die claim ontstond al snel twijfel. Kort na de aanslag werd een IS-sympathisant opgepakt, maar ook weer snel vrijgelaten.

Op 13 april zou al een opsporingsbevel voor W. zijn uitgegeven, die zowel de Russische als de Duitse nationaliteit heeft. Hij is vanochtend door een speciale eenheid opgepakt op weg naar zijn werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl