Hollande: alles wijst op terrorisme

AFP

De Franse president denkt dat de schietpartij op de Champs-Élysées een terreurdaad is. "Alle sporen wijzen op terrorisme", zei Hollande in een persconferentie.

Het aan IS gelieerde persbureau Amaq meldt dat Islamitische Staat de aanslag heeft opgeëist. Ze publiceerden ook de naam van de aanslagpleger en zeggen dat hij een Belg is.

Huiszoekingen

De Franse autoriteiten zeggen dat ze weten wie de schutter was, maar ze hebben geen naam of nationaliteit van hem bekendgemaakt. In een voorstad van Parijs waren vannacht huiszoekingen, volgens Franse media in Chelles.

Een agent werd gedood op de Champs-Élysées, twee anderen raakten ernstig gewond. Hollande sprak zijn medeleven uit aan de nabestaanden. "Onze veiligheidsdiensten lopen altijd gevaar. Onze hele natie staat achter hen."

Hollande: 'We denken aan terrorisme'

Strafblad

De dader is gedood door de politie. Het is nog niet duidelijk of er nog meer verdachten zijn. Vlak na de aanslag is er een arrestatiebevel uitgedaan voor een man die per trein vanuit België naar Frankrijk is gereisd, maar het is onduidelijk of hij ook verdacht wordt van betrokkenheid bij de schietpartij. Hij zou via de berichtendienst Telegram hebben aangekondigd dat hij agenten wilde doden.

Het huis dat doorzocht is in Chelles is volgens persbureau AP van een andere verdachte, een 39-jarige man met een strafblad. Hij zou in 2003 tot een celstraf van 20 jaar zijn veroordeeld weet de Franse krant Le Parisien te melden, wegens een poging tot moord op drie mannen, van wie twee agenten. In 2005 werd zijn straf met vijf jaar verminderd.

Verkiezingen

Aanstaande zondag is de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Meerdere kandidaten, onder wie François Fillon, Emmanuel Macron en Marine Le Pen, hebben aangekondigd hun campagne stil te leggen.