Feest bij Ajax

Ajax blijft met tien man overeind in thriller tegen Schalke

Ajax heeft ten koste van Schalke 04 de halve finales van de Europa League gehaald. Na de 2-0 thuiszege werd in een thriller met 3-2 verloren in Duitsland, waar Ajax op de valreep het tij keerde.

Aan het begin van de tweede helft maakte Schalke de 2-0 van Ajax uit de eerste wedstrijd goed dankzij goals van Goretzka en Guido Burgstaller. In de verlenging leek Schalke zeker van de halve finales toen Daniel Caliguri 3-0 maakte.

Maar Nick Viergever tekende in de 111de minuut voor de 3-1, met die stand was Ajax weer door. In de 120ste minuut gooide Amin Younes de wedstrijd definitief in het slot: 3-2.

• AFP
    Davy Klaassen viert de 3-1
  • ANP
    Amin Younes viert zijn treffer

Schalke stoof uit de startblokken en in de eerste drie minuten schoot Leon Goretzka naast en trof Max Meyer de paal. Geleidelijk richtte Ajax zich op en Hakim Ziyech (vrije trap) en Nick Viergever (omhaal) waren voor rust dreigend.

Een goal van Bertrand Traoré werd terecht wegens buitenspel afgekeurd. Ajax begon na de rust sterk, maar snel volgde de domper.

Goretzka verschalkte de pover ogende André Onana en Guido Burgstaller maakte na een voorzet van Sead Kolasinac en een overstapje van Benedikt Höwedes de 2-0.

Joel Veltman krijgt rood

Viergever en Younes redden Ajax

In het vervolg golfde het spel heen en weer en zorgden Höwedes, Ziyech en de sterk ingevallen Klaas-Jan Huntelaar voor gevaar. Na de tweede gele kaart van Joël Veltman was Ajax in de verlenging een tiental en na de 3-0 (een kopbal van Caliguri) leek het pleit beslecht.

Viergever dacht daar anders over en maakte de verlossende 3-1 na zich door de defensie gewurmd te hebben. Amin Younes schoof de 3-2 nog binnen.

Ajax is de eerste Nederlandse club in de halve eindstrijd van een Europees bekertoernooi sinds 2005 toen PSV (CL) en AZ (UEFA Cup) dat presteerden.

Ajax reikte zelf voor het laatst zover in 1997. Het boog toen in de halve finales van de Champions League voor Juventus.