Oud-president Ahmadinejad uitgesloten van verkiezingen Iran

Oud-president Mahmoud Ahmadinejad AFP

Oud-president Ahmadinejad mag niet meedoen aan de Iraanse presidentsverkiezingen. De Raad der Hoeders, die bestaat uit twaalf islamitische geestelijken en geleerden, heeft dat bekendgemaakt. Het politieke orgaan heeft alle mogelijke kandidaten doorgelicht en een definitieve lijst opgesteld.

De zeer conservatieve en antiwesterse Ahmadinejad schreef zich vorige week geheel onverwacht in als kandidaat voor de presidentsverkiezingen op 19 mei. Zijn kandidatuur werd gezien als uitdaging aan het adres van de hoogste geestelijke leider van Iran, ayatollah Khamenei.

Die liet meteen weten dat hij weinig ziet in een terugkeer van Ahmadinejad, die tussen 2005 en 2013 president van Iran was. De Raad der Hoeders, die een belangrijke rol vervult in de Iraanse politiek, zit vrijwel altijd op een lijn met de ayatollah. De geestelijken keuren over het algemeen kandidaten af die de macht van de religieus leider zouden kunnen aantasten.

Machtsstrijd

Volgens Khamenei zou deelname van Ahmadinejad leiden tot polarisatie. De oud-president is vanwege zijn antiwesterse beleid weinig geliefd onder de Iraanse bevolking. Ook onder conservatieven staat hij te boek als controversieel figuur. Daarnaast zou zijn relatie met de ayatollah zijn verslechterd na een machtsstrijd binnen de regering tijdens zijn tweede termijn als president.

Toch zag Ahmadinejad zelf nog wel kansen voor de verkiezingen. De afgelopen maanden was hij alvast begonnen met campagnevoeren. Hij bezocht verschillende provincies in Iran, hield toespraken en liet ook online van zich horen.

Zijn inspanningen zijn dus voor niets geweest. Op de lijst van mogelijke kandidaten stonden in totaal meer dan 120 namen, onder wie ook die van de huidige president Hassan Rouhani. De Raad der Hoeders zegt dat de definitieve lijst zondag bekend wordt gemaakt.