Laatste kans voor Franse presidentskandidaten op tv

EPA

In Frankrijk zijn de kandidaten voor het presidentschap begonnen aan hun laatste grote tv-optredens voor de eerste verkiezingsronde, aanstaande zondag. De elf kandidaten worden sinds 20.00 uur een voor een geïnterviewd op de zender France 2.

Vooral de vier kandidaten die bovenaan staan in de peilingen, zullen naar verwachting alles uit de kast halen. De rechts-populistische Marine Le Pen, de sociaal-liberaal Emmanuel Macron, de conservatieve François Fillon en de linkse Jean-Luc Mélenchon staan minder dan 4 procentpunten uit elkaar. "Voor hen is er alles aan gelegen om het goed te doen", zegt correspondent Frank Renout.

In peilingen staat Macron nipt voor op Le Pen, met de twee andere kanshebbers daar weer kort achter. In een beslissende tweede ronde zou Macron ruim winnen van Le Pen, is de verwachting.

Iedere kandidaat komt een klein kwartier aan het woord. Aan het einde van de 3,5 uur durende verkiezingsuitzending krijgen ze allemaal nog twee minuten de tijd voor een slotwoord, waarin ze de grote groep zwevende kiezers zullen proberen te overtuigen. Naar schatting een kwart van de Franse kiezers heeft nog geen keuze gemaakt.

Beslissende ronde

Volgens Renout zijn de verkiezingsuitzendingen van levensbelang voor de kandidaten. "Ze worden massaal bekeken", zegt hij. "En dit is echt de laatste kans om voor zo'n miljoenenpubliek te schitteren."

De verkiezingscampagne eindigt morgenavond. De twee kandidaten die zondag de meeste stemmen krijgen, doen twee weken later mee aan de beslissende ronde.

Het is vrijwel zeker dat de volgende president van een andere partij is dan de huidige president, François Hollande. Zijn Socialistische Partij staat in de peilingen op minder dan 10 procent.