Zes EK-finaleplaatsen turnsters

Warm Roemeens onthaal voor Sanne Wevers

Bij de EK turnen in het Roemeense Cluj hebben de Nederlandse dames zes finaleplaatsen veroverd. Eythora Thorsdottir plaatste zich op de meerkamp (5de), vloer (6de) en balk (3de).

Sanne Wevers, de olympisch kampioene balk, behaalde de balkfinale met een tweede plaats. Tisha Volleman drong als achtste door tot de finale op sprong en als 17de op de meerkamp. Debutante Kirsten Polderman werd 25ste op de meerkamp, waarop de beste 24 vrijdag de finale turnen.

Thorsdottir werd op de meerkamp bij de EK van 2015 twaalfde en bij de Spelen van 2016 negende. Op balk werd ze bij de WK van 2015 door een val laatste in de finale. Wevers, die bij deze EK alleen op balk turnt, veroverde WK-zilver in 2015.

1/2Thorsdottir kritisch na behalen finaleplaatsen
2/2Sanne Wevers tijdens haar oefening op de EK EPA

Voor Wevers zijn de wedstrijden in Cluj bijzonder. In het turngekke land werd ze vandaag warm onthaald. "Ik voel in heel Roemeniƫ de waardering richting mij en dat voelt heel speciaal. Roemeniƫ is natuurlijk een van de toplanden in het turnen."

Het zorgde er wel voor dat haar oefening op balk niet geheel vlekkeloos verliep. "Het was nog een beetje wennen. De oefening ging niet zoals gepland. Maar uiteindelijk staat er na wat improvisatie toch nog een mooi cijfer. Ik hoop wel in de finale van zondag een schepje erbovenop te kunnen doen."