Omzetgroei voor verfmaker en Akzo-'belager' PPG

Topman Michael McGarry (l) en zijn financiƫle rechterhand Vince Morales bij een PPG-fabriek in Amsterdam ANP

De Amerikaanse verfreus PPG behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 3,3 miljard euro. Ten opzichte van vorig jaar is dat een stijging van bijna een procent. De nettowinst van 310 miljoen euro was een procent minder. De verkoopprijzen van verf bleven min of meer gelijk. PPG is maker van onder meer Sigma, Histor, Rambo en Dulux.

Wisselkoersen hadden meer impact op de omzet, zo'n 60 miljoen euro. Stijgende grondstofprijzen zullen leiden tot hogere prijzen.

PPG is de 'belager' van AkzoNobel en wil de verfmaker voor 22,4 miljard euro overnemen. AkzoNobel kwam woensdag met de kwartaalcijfers en meldde een recordwinstgevendheid.

'Overtuigend bod'

Over de overnamepoging zegt topman Michael McGarry dat het "erg aantrekkelijke en overtuigende bod" is verworpen en dat de top van AkzoNobel weigert over het overnamebod te praten, ondanks herhaaldelijke verzoeken van PPG daartoe.

"We blijven bereid om met AkzoNobel samen te gaan en zijn overtuigd dat de combinatie van de twee bedrijven in het belang is van alle belanghebbenden van de beide bedrijven", aldus McGarry.

AkzoNobel presenteerde gisteren de nieuwe strategie. De chemietak wordt verkocht en aandeelhouders worden beloond met 1,6 miljard euro aan superdividend.

AkzoNobel en PPG langs de meetlat

OmzetResultaat (ebit)NettowinstWerknemers
PPG3,32 miljard euro (plus 1 %)448 miljoen euro310 miljoen euro (min 1 %)45.000
AkzoNobel3,66 miljard euro (plus 7 %)376 miljoen euro240 miljoen euro (plus 0 %)46.000