Luxepositie voor RKC Waalwijk: winnen of verliezen?

Johan Voskamp, spits van RKC Waalwijk ANP

Een opmerkelijke situatie doet zich voor in de Jupiler League. Voor RKC Waalwijk zou het aanstaande vrijdag namelijk gunstig kunnen zijn om te verliezen bij SC Cambuur.

De beloftenteams, Jong Ajax en Jong PSV, komen niet in aanmerking voor promotie. Daardoor kan, na doorschuiven van periodetitels, de nummer tien van de competitie nog deelnemen aan de nacompetitie als Cambuur de laatste periodetitel pakt. RKC is momenteel de nummer elf.

Vangnet

Cambuur strijdt nog met De Graafschap om die laatste periodetitel. Als De Graafschap, de nummer dertien van de reguliere competitie, de periodetitel pakt, dan is het voor RKC noodzakelijk om negende te worden om deel te nemen aan de nacompetitie. En om negende te worden moet RKC de laatste drie resterende duels allemaal winnen. Een pittige opgave.

"De kans dat wij een periode winnen, wordt niet groter als we bij Cambuur verliezen, maar het is wel een aardig vangnet", zegt RKC-directeur Remco Oversier.

"Het is een bizarre samenloop van omstandigheden. We spelen na de kampioen tegen de beste ploeg van de Jupiler League. We gaan voor een overwinning om bij de eerste negen te eindigen", benadrukt Oversier.

We liggen nu onder een vergrootglas.

Remco Oversier

Maar wat als Cambuur met 1-0 wint van RKC door een fout van een RKC-verdediger? "Ja, daar ga je al. Dat is de situatie. We liggen nu onder een vergrootglas", aldus Oversier. "Dat is enerzijds lastig. Iedereen weet onze situatie nu."

Oversier geeft geen direct antwoord op de vraag of Cambuur of De Graafschap periodekampioen moet worden. "Wij winnen van Cambuur, De Graafschap verliest bij Almere City, dan pakt Cambuur ondanks de nederlaag de periode. Zo is iedereen alsnog een beetje happy."

1/2De stand in de Jupiler League NOS
2/2De stand in de vierde periode in de Jupiler League NOS