ANP
NOS NieuwsAangepast

Haagse raad praat over jongerenoverlast in zwembad

De Haagse gemeenteraad spreekt vanmiddag over klachten van personeel van het Zuiderparkbad over grote overlast door jongeren met een Marokkaanse of Turkse achtergrond. Een oud-medewerker van het zwembad heeft een lange brief met voorbeelden van de incidenten naar de raad gestuurd en naar Omroep West.

Volgens de schrijver kent het zwembad al sinds de opening in 2000 veel problemen met jongeren uit allochtone gezinnen. Ze zouden dominant aanwezig zijn in het bad, waardoor veel andere Hagenaars inmiddels nauwelijks meer durven te komen.

De briefschrijver beklaagt zich erover dat de problemen worden verzwegen en dat het management niet ingrijpt. Ook de betrokken dienst op het stadhuis zou weinig belangstelling tonen.

Aanranding

De incidenten variëren van diefstal en vernielingen aan het bad tot bedreiging en aanranding van vrouwelijke bezoekers, aldus de voormalige zwembadmedewerker. Wekelijks zou een bezoekster in het bad worden aangerand. Meisjes en vrouwen worden door het personeel gewaarschuwd om sommige delen van het bad, zoals het buitenbad en de whirlpool, te vermijden.

In de weekenden en in vakantietijd, de periodes waarin zich de grootste problemen voordoen, moet de politie dagelijks opdraven om de orde te herstellen en probleemjongeren het bad uit te zetten, zo staat in de brief.

Het Zuiderparkbad zelf was onbereikbaar voor een reactie.

De Groep De Mos, aan wie de brief is gestuurd, en de PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad dringen aan op maatregelen om de onrust in het bad te beëindigen.

Niet landelijk

Het beeld van het Zuiderparkbad is niet het landelijke beeld, zegt de woordvoerder van het Nationaal Platform Zwembaden. Er is een procedure voor probleemsituaties opgesteld dat het zwembad houvast kan bieden. Zo kunnen bezoekers geweigerd worden als ze overlast veroorzaken.

"Zulke incidenten als bij het Zuiderparkbad komen weleens voor", beaamt de woordvoerder van de Vereniging Sport en Gemeente. Ook hij wijst erop dat er voldoende instrumenten zijn om ernstige overlast het hoofd te bieden.

Het Amsterdamse De Mirandabad heeft eerder te maken gehad met ernstige overlast; dat is opgelost met behulp van een pasjessysteem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl