Scherpe randen en punten, NVWA verbiedt verkoop trampolines

sk8mama / CC 2.0 by-nc-nd

Met veel speelgoedtrampolines is wat mis. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vijftien trampolines van veertien verschillende merken uit de verkoop gehaald.

"Twee derde van de vijftien trampolines voldeed niet aan de technische veiligheidseisen", zegt de organisatie. De mankementen lopen uiteen. Van onvoldoende bedekking bij het frame tot de aanwezigheid van scherpe randen en punten. Bij geen enkele onderzochte trampoline waren de gebruiksinstructies in orde.

De NVWA geeft ook advies waar kopers op moeten letten bij de aanschaf van een trampoline. Zo moet het staal een roestwerende laag hebben en moet de beschermrand dik genoeg zijn en niet kunnen verschuiven. Het beste is om de trampoline helemaal in te graven, zodat de valhoogte wordt beperkt.

400 mensen per jaar naar ziekenhuis

Dat speelgoedtrampolines niet zonder gevaar zijn, blijkt ook uit cijfers van de eerstehulpposten. "In ruim de helft van de gevallen (zo'n 400 per jaar) gaat het om fracturen, meestal bij jonge kinderen," zegt de NVWA.

Op de website staat een overzicht van de onderzochte trampolines. Ze zijn inmiddels allemaal uit de handel gehaald.

Consumenten die een onveilige trampoline hebben gekocht en daar vanaf willen, kunnen contact opnemen met de leverancier of verkoper, meldt de regionale omroep NH.