ANP
NOS NieuwsAangepast

Een dag verlof voor levenslang gestrafte

De tot levenslang veroordeelde Edwin S. mag binnenkort een dag met verlof. De man zit al bijna 25 jaar vast en heeft in 2012 een gratieverzoek ingediend. Bij de beoordeling van dat verzoek is het van belang dat een gedetineerde op terugkeer in de samenleving is voorbereid, zegt de Raad voor de Strafrechttoepassing. Verlof hoort daar bij.

De Raad zegt dat S. nu binnen drie maanden een dag naar buiten mag. Dat gebeurt onder begeleiding van een of twee bewakers. Als dat goed gaat en het resocialisatieprogramma verder naar wens verloopt, volgen er meer verlofdagen. Demissionair staatssecretaris Dijkhoff moet die in het resocialisatieplan van S. opnemen.

Moord

S. zit sinds 1992 vast, onder meer voor het doodschieten van een man bij een overval in Bloemendaal en het verwonden van diens vrouw.

Dijkhoff wilde hem pas met resocialiseren laten beginnen als hij 25 jaar vastzat. Het gerechtshof in Den Haag besliste vorig jaar dat S. eerder moest kunnen beginnen.

Kritiek

Het levenslang-beleid in Nederland, waarbij een tot levenslang veroordeelde ook echt nooit meer vrij komt, is bekritiseerd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Dat hof bepaalde dat een gedetineerde hoop moet kunnen houden op gratie, anders is levenslang onmenselijk.

In afwachting van een beleidsverandering zijn Nederlandse rechters de laatste jaren terughoudend met een veroordeling tot levenslang.

Staatssecretaris Dijkhoff heeft voorgesteld om een commissie na 25 jaar te laten beoordelen of de gevangene in aanmerking komt voor vrijlating. Die hervorming is nog niet behandeld door het parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl