Zien we Serena nog wel terug op de tennisbaan?

Aangepast
AFP

De zwangerschap van Serena Williams heeft veel losgemaakt in de tenniswereld. Zien we de 35-jarige Amerikaanse nog wel terug? Ze hoopt in 2018 terug te keren. Wie gingen haar daarin voor en wie profiteren van haar afwezigheid?

Williams verlaat het strijdtoneel juist nu ze nog maar één titel verwijderd is van het record van 24 grandslamtitels van Margaret Court. Met dat record in handen zou ze onbetwist de beste speelster aller tijden zijn.

Kim Clijsters won in 2009 de US Open, achttien maanden nadat ze moeder was geworden. Ze was toen pas 26 jaar oud. De Belgische wil aan de NOS niets kwijt over Williams. Het blijkt een gevoelig onderwerp, want ook Kiki Bertens voelt zich niet geroepen om te reageren.

Davenport gelooft niet in rentree

Lindsay Davenport, eveneens een 'tennismoeder', deed dat wel bij Tennis Channel. Zij denkt dat we Williams niet meer terugzien. "Het lijkt me erg onwaarschijnlijk. Zeker als je haar leeftijd en blessuregevoeligheid in ogenschouw neemt."

De Amerikaanse voormalig nummer een van de wereld gaat verder: "Serena zag er zo gelukkig uit in Australië (waar ze begin dit jaar haar 23ste grandslamtitel veroverde). En ze gaat ook nog trouwen. Ze had echt een soort aura om haar heen. Het zou mij heel erg verbazen als ze weer zou gaan spelen."

Serena is Serena

Marcella Mesker, oud-tennisster en commentator bij de NOS, vindt een terugkeer van Williams juist wel voor de hand liggen. "Serena is Serena, kind of geen kind. Ik denk dat ze de hele wereld versteld wil doen staan."

Maar kan Williams zich na een zwangerschap nog wel meten met de absolute top? "Als ze haar zwangerschap goed doorstaat, want ze is toch wat ouder, dan denk ik dat ze nog menig topper kan verslaan", zegt Mesker.

"Ja, ze zal wat kilootjes aankomen. Dat is toch haar grootste probleem. Maar als ze eenmaal op de baan gaat staan: haar service en slagen zijn zó hard..."

Serena Williams, Margaret Court en Lindsay Davenport na de finale van de Australian Open in 2005 AFP

Naast Clijsters zijn er nog twee speelsters die als moeder grandslamsucces hadden. Beiden zijn Australisch. Margaret Court werd in maart 1972 moeder en won in 1973 als 30-jarige de Australian Open, Roland Garros en de US Open.

Evonne Goolagong is de enige tennismoeder die Wimbledon heeft gewonnen, in 1980. Nog opmerkelijker is haar winst bij de Australian Open in 1977, slechts zeven maanden na de bevalling van een dochter. Ze was toen 25 jaar.

Clijsters won dus de US Open. Het was pas het derde toernooi dat ze speelde na haar comeback. De Belgische schreef de US Open ook in 2010 op haar naam en zegevierde in 2011 bij de Australian Open.

Kim Clijsters met haar dochter Jada na het winnen van de US Open in 2009 AFP

Nu Williams er (voorlopig) niet meer is, kunnen Angelique Kerber en Garbine Muguruza hun totaal aan grandslamtitels verder uitbreiden. En Karolina Pliskova's jacht op haar eerste grandslamtitel wordt er niet moeilijker op.

Terugkeer Sjarapova en Azarenka

Tegenover het afscheid van Williams staat ook de terugkeer van Maria Sjarapova (30) en Viktoria Azarenka (27). Sjarapova speelt volgende week in Stuttgart haar eerste toernooi na een dopingschorsing en Azarenka hoopt in juli haar rentree te maken na een zwangerschap.